POVIJESNI TRENUTAK

Kosor očekuje potvrdu Europskog vijeća o završetku pregovora

23.06.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u Zagrebu, uoči odlaska u Bruxelles, kako očekuje da će Europsko vijeće potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja lipnja i ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice, ocijenivši da će to biti najveća nagrada Hrvatskoj za 20. obljetnicu neovisnosti. U Bruxellesu će svojim kolegama iz Europske pučke stranke (EPP) zahvaliti na njihovoj pomoći

'Očekujem potvrdu Europskog vijeća da će Hrvatska do kraja lipnja, kako sam oduvijek tvrdila, završiti pregovore i da postaje 28. članica Unije', izjavila je Kosor novinarima neposredno uoči leta u Bruxelles. Čelnici EU-a bi na summitu u četvrtak i petak trebali potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine.

Kosor je rekla da će odluka Europskog vijeća biti trenutak za radost, u tjednu u kojem se obilježava 20. obljetnica neovisnosti Hrvatske. 'Uvijek sam govorila da će to biti najveća nagrada za obljetnicu neovisnosti', istaknula je premijerka zahvalivši se građanima, braniteljima i svima koji su sudjelovali pregovaračkom procesu.

Predsjednica Vlade smatra da datum potpisivanja ugovora o pristupanju u ovome trenutku nije najvažnije pitanje, ali vjeruje da će to biti do kraja godine. 'Neće proći puno vremena kada ćemo potpisati ugovor i kada ćemo de facto postati članicom. Vjerujem da će se to dogoditi do kraja godine', rekla je premijerka.

Premijerka je rekla da se nad Hrvatskom neće provoditi nikakav pojačani nadzor, nego će se samo nastaviti ono što se već događa. 'Nad 375 zakona koje smo donijeli usklađujući se s pravnom stečevinom EU-a stalno se provodi nadzor', rekla je premijerka i dodala kako do ulaska u EU Hrvatska mora neprekidno dokazivati da je snažna 28. članica.

Upitana za komentar ankete RTL-a prema kojoj je ona najzaslužnija za ulazak u Uniju, Kosor je zahvalila svima koji su prepoznali njezinu ulogu u tom procesu. 'Vjerovala sam u to jer sam znala da imamo snage i pameti i da se nijedan posao ne može obaviti s figom u džepu', rekla je premijerka. 'Vjerovala sam u to i kad su mnogi tražili izbore', dodala je Kosor i ustvrdila kako se pregovori, da su izbori bili prije dva ili tri mjeseca, ne bi završili.

U četvrtak će premijerka Kosor sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke, a u petak, na kraju dvodnevnog summita 27 čelnika zemalja članica EU, sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom

Kosor u Bruxellesu zahvaljuje na potpori Hrvatskoj

Jadranka Kosor je izjavila u Bruxellesu da će svojim kolegama iz Europske pučke stranke (EPP) zahvaliti na njihovoj pomoći, uoči odluke Europskog vijeća o završetku pregovora Hrvatske i EU-a koja se očekuje u petak.

'Temeljna poruka je da završavamo pregovore do kraja lipnja. Iskoristit ću ovu prigodu da zahvalim svima, prije svega svojim kolegama iz Europske pučke stranke te Europskoj komisiji koja je dala pozitivno mišljenje. Očekujemo da sutra Europsko vijeće kaže ono što već dugo čekamo, a to je završetak pregovora', rekla je Kosor po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke.

Upitana ima li komentar oko monitoringa, premijerka Kosor je rekla 'da smo spremni prije svega sami sebe provjeravati kako se provodi ono što smo izglasali. Trebamo sami sebi svakodnevno dokazivati da su ovi procesi, oko kojih smo se posebno zauzeli, poput borbe protiv korupcije, kriminala, reforme pravosuđa, nepovratni'.

Premijerka Kosor će se u petak na kraju dvodnevnog summita sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu EU-om, Viktorom Orbanom.

Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Također je predviđen i zaseban sastanak s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.