POLITIČKI ANALITIČARI O NAREDNOJ GODINI

'Kosor neće zbog reformi žrtvovati vlastitu karijeru'

  • Autor: N. B.
  • Zadnja izmjena 26.08.2010 14:53
  • Objavljeno 26.08.2010 u 14:14
Otvaranje Muzeja krapinskog pračovjeka

Otvaranje Muzeja krapinskog pračovjeka

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Kralj

Nakon što je iz rebalansa proračuna, koji je premijerka Jadranka Kosor tijekom ljeta najavljivala kao svojevrsni nastavak 'politike hrabrih' i dodatni poticaj gospodarskom oporavka, postalo jasno da su njezini konkretni fiskalni potezi sve samo ne hrabri, tportal je zatražio komentar od svojih političkih analitičara

Profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti drži da kozmetički rebalans treba gledati u širem kontekstu političke dinamike u Hrvatskoj.

'Mogli smo vidjeti da je premijerka u principu koncipirala te mjere s timom izvanstranačkih savjetnika, to je bila gotovo njezina osobna inicijativa. Ne treba zaboraviti da je premijerka, čim je došla na to mjesto, uvela neke radikalne mjere poput harača, ali ne treba zaboraviti ni da je sada situacija drukčija nego prije godinu dana. Naime, izbori su puno bliže, najkasnije za godinu i dva mjeseca, i drugo – Jadranka Kosor nije računala s tako žestokim reakcijama na harač. Njoj osobno, ali i HDZ-u je jako pao rejting, a i sindikalna akcija prikupljanja potpisa za referendum, koju je podržao gotovo plebiscitarni broj birača, pokazala je da je potpora za njezinu politiku na klimavim nogama’, kaže Zakošek, pa dodaje da premijerka Kosor u takvim okolnostima nema političke snage da prije izbora ide u prijeko potrebne radikalne reforme u državnoj upravi, u javnim tvrtkama te jedinicama lokalne samouprave.

‘Naime, da premijerka u ovakvim okolnostima krene s radikalnim reformama, ukupni učinak bio bi – gubitak na izborima. Naravno da njezin politički opstanak ovisi o tome hoće li dobiti sljedeće izbore jer malo tko može zamisliti situaciju da HDZ izgubi izbore, a da Jadranka Kosor ostane na čelu stranke’, smatra Zakošek.

Znači li to da do sljedećih izbora ne možemo očekivati nikakve konkretnije poteze zbog straha vladajućih od zamjeranja društvenim skupinama koje bi mogle značajnije utjecati na izbore – zaposlenike u državnim i javnim službama, umirovljenike…?

'Da, to govori elementarna politička logika jer nije vjerojatno da će Kosor žrtvovati vlastitu političku karijeru, a u ovom trenutku mi se čini da je prevagnula konstelacija u kojoj je ona oslabljena. Ove najave oštrijih rezova i poteza prije samog rebalansa očito su bile puštanje balona, pri čemu su vidjeli da nemaju podršku javnosti', zaključuje Zakošek.

Politolog Višeslav Raos ističe da Vlada u planu ima neke dugoročne projekte koji bi mogli pomoći javnim financijama, ali odmah dodaje kako je brzina tih projekata upitna.

'Sjećamo se bombastičnih najava uvođenja OIB-a. To bi se 2011. moralo iskazati na financijskom planu, počevši od bolje naplate poreza i raznoraznih pristojbi koje pune proračun. Nadalje, jedan od projekata je i rezanje stečenih prava – jesu li državni novci usmjereni tamo gdje je potrebno ili imamo situaciju da netko BMW-om dolazi po socijalnu pomoć. Tu je i Hrvatski fond za privatizaciju sa svojim velikim portfeljom koji nekako treba staviti u funkciju. Nažalost, takvi projekti idu iznimno sporo', ističe Raos.

'Ja se samo nadam da se neće ići u novo zaduživanje kad već imamo rebalans koji to zapravo nije, koji oslikava pat poziciju i unutar Vlade i između Vlade i socijalnih partnera. Do kraja godine bi se ovi veliki projekti svakako mogli i morali ubrzati, ali bojim se da će se u Vladi i u ključnim strukturama po ministarstvima reći da su spriječili socijalni bunt i to je glavni problem programa gospodarskog oporavka. Premijerka u medijima nastupa s velikim riječima i najavama, ali tu je potreban mukotrpan rad, a ne riječi', zaključuje Raos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi