ŽENA GODINE

Kosor leti u New York po nagradu Glamoura

02.11.2010 u 21:11

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nalazi se među dobitnicama nagrade Žena godine 2010., koju dodjeljuje američki ženski časopis Glamour, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici tog časopisa koji se objavljuje u 2,4 milijuna primjeraka

Premijerka Kosor jedna je od 18 predsjednica država ili vlade u svijetu kojima je ove godine pripalo to ugledno priznanje, koje časopis Glamour dodjeljuje od 1990. godine, pa nagrada ove godine slavi 20. obljetnicu. 'Ženski šefovi država: Izabrane', skupni je naziv za 18 dobitnica nagrade iz svijeta politike.

'One su ostale usredotočene na pitanja žena. Zahvaljujući njima, djevojčice sada imaju snažne modele na samom vrhu. Te čelnice, ojačane Glamourovom nagradom Žena godine, nadahnjuju sljedeći naraštaj, i možda rješavaju brige današnjih djevojčica zbog nedovoljnog obrazovanja, smrtnosti majki i silovanja kao oružja u ratu', rekla je u obrazloženju nagrade bivša američke državna tajnica Condoleezza Rice, Glamourova Žena godine 2008.

'Hrvatska najljepša zemlja'

Vijest o nagradi simbolično dolazi danas, seosam dana od zahtjeva o izglasavanju povjerenja i zahtjeva za moju smjenu kao i optužbi da sam osramotila Hrvatsku. Nagrada pokazuje da to nije tako. Kako sada stvari stoje otići ću i osobno po nagradu jer to znači i promociju Hrvatske, najljepše zelje na svijetu, komentirala je premijerka Kosor.

Među nagrađenima su njemačka premijerka Angela Merkel, predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, slovačka premijerka Iveta Radičova, predsjednica Kostarike Laura Chinchilla, premijerka Bangladeša Sheikh Hasina, premijerka Islanda Johanna Sigurqardottir.

Na popisu dobitnica su i predsjednica Kirgistana Roza Otunbajeva, zatim predsjednica i premijerka Finske Tarja Halonen i Mari Johanna Kiviniemi, australska premijerka Jullia Gillard, predsjednica Federacije BiH Bojana Krišto i druge.

'To su doslovno, najmoćnije žene svijeta: 18 aktualnih predsjednica i premijerki. Taj se broj gotovo udvostručio od 1990-ih i te čelnice sada mijenjaju smjer povijesti, ne samo za žensku polovicu svijeta, već za sve nas', piše Glamour u popratnom tekstu uz objavu imena nagrađenih.

'Ne tako davno, premijeri i predsjednici su gotovo sve bili muškarci', rekao je za list glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. 'Žene imaju svježi pogled na naše najteže probleme, bilo da se radi o klimatskim promjenema ili o miru na Bliskom istoku. To je ogromna promjena', dodao je.
Glamour citira i riječi premijerke Kosor o seksističom pristupu ženema na čelnim političkim položajima.

'Mediji nastavljaju postavljati 'ženska', a ne 'politička' pitanja', rekla je Kosor. 'Kada sam postala premijerka, pitanje na kojem sam najčešće morala odgovarati je 'Bojite li se?', kazala je. Glamour ističe upravo suprotno, kako je Kosor pokazala da se ne boji, te da se 'neustrašivo bori s vladinom korupcijom, domaćim nasiljem i čak sa spolnim stereotipom u školama'.

Na svečanoj dodjeli nagrada idućeg tjedna u New Yorku, političarke - dobitnice priznanja predstavit će američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice, koja je 2009. nagrađena kao Žena godine.

Među ostalim su dobitnicama ovogodišnjeg priznanja jordanska kraljica Rania, glumica Julia Roberts, pjevačica Cher, modna kreatorica Donatella Versace, pjevačica Fergie, te sportašice Lindsey Vonn, Mia Hamm i Lisa Leslie.

Nagrađene su i somalska liječnica dr. Hawa Abdi, koja vodi kamp s 90.000 izbjeglica u blizini glavnog grada Mogadishua, Katie Spotz, najmlađa osoba koja je sama preveslala Atlantik, i Constance McMillen, tinejdžerica iz američke savezne države Mississippi, koja je tužila školu jer joj nije dopustila da joj pratnja na maturalnoj zabavi bude njezina lezbijska partnerica.

Na svečanoj dodjeli, među predstavljačima nagrađenih Žena godine 2010. bit će Oprah Winfrey, Janet Jackson, Hilary Swank, Kate Hudson, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, Kelly Osbourne, Arianna Huffington, Katie Couric i Diane Sawyer. Nakon dodjele nagrada u newyorškom Muzeju moderne umjetnosti bit će priređena svečana večera samo za dobitnike, predstavljače nagrađenih i goste, najavili su organizatori.