REAKCIJE NA ISTRAGU O POLANČECU

Kosor: Iznenađena sam!

22.01.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor večeras je kazala kako je 'iznenađena' podizanjem USKOK-ove optužnice protiv bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca

'Jesam, iznenađena sam, ako je to točno. No nemam potvrdu nikakvu kao premijerka o Polančecu.

Na pitanje hoće li ga izbaciti iz HDZ-a odgovara: 'Vidjet ćemo kakvo je stvarno stanje stvari, događa li se što i što je točno'.
Damir Polančec definitivno je pod istragom Uskoka, a da je tomu zaista tako, saznao je od - novinara. Naime, čini se da se obruč u aferi Podravka dovoljno stegnuo da se u istragu uključi i donedavnog potpredsjednika Vlade.Informaciju je potvrdio i Uskok na svojim službenim stranicama, iako ne navodi ime Damira Polančeca.

Na stranicama DORH-a tako se navodi da je danas (21. siječnja) Uskok otvorio dva nova naloga za istragu u operativnoj akciji Manager koja se bavi kriminalom u Podravki.

Prvi nalog o provođenju istrage donesen je 13. siječnja 2010. protiv dvojice hrvatskih državljana (1968. i 1977.) zbog postojanja sumnji da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, navodi se u priopćenju Uskoka.

Drugi nalog o provođenju istrage donesen je 20. siječnja 2010. protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog postojanja sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, stoji u dijelu priopćenja koji se odnosi na Polančeca.

Bivšeg potpredsjednika Vlade sumnjiči se da je protuzakonitim posredovanjem oštetio Podravku, tvrtku u većinskom državnom vlasništvu, za 10 milijuna kuna.

Polančec o istrazi saznao od novinara

'Damir Polančec nije od USKOK-a dobio službenu obavijest o istrazi i sve je doznao iz medija i od novinara', potvrdio nam je njegv odvjetnik Anto Nobilo. 'S Polančecom sam se čuo prije dvadesetak minuta i dogovorili smo se da ću biti njegov odvjetnik. Što se tiče naših daljnih koraka, ravnat ćemo se prema USKOK-u. Zasada ne znamo za što se Polančeca tereti osim špekulacija koje su mi u razgovoru prenijeli novinari', rekao je Nobilo.


Polančec je radio u Podravki od 1992., pet godina kasnije postao je direktor jednog od odijela te tvrtke, a u ožujku 2000. ulazio u upravu Podravke.

Političku karijeru počeo je 2004., postavši predsjednik gradskog odbora HDZ-a Koprivnice. U veljači iduće godine imenovan je potpredsjednikom u vladi, a početkom 2008. u novoj vladi Ive Sanadera ponovno je imenovan potpredsjednikom vlade te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na tim je dužnostima bio i u vladi premijerke Jadranke Kosor da bi 30. listopada prošle godine podnio neopozivu ostavku, nakon što su USKOK i policija u akciji 'Manager' uhitili prve osumnjičenike za malverzacije u Podravki.

Ministri iznenađeni, nisu imali pojma

Istragu protiv Polančeca kratko su komentirali i Vladini ministri nakon današnje sjednice Vlade, pri čemu je uvjerljivo najzanimljiviji bio ministar zdravstva Darko Milinović, koji je okupljenim novinarima kazao: 'Nisam čuo za to. To bi me iznenadilo kao što me iznenađuju svi dosadašnji slučajevi pritvaranje nekoga iz izvršne vlasti, odnosno kad se netko iz izvršne vlasti bavi nečasnim poslovima. Ja nisam takav. To ne baca mrlju na dosadašnji rad Vlade jer nije došao na vlast SDP pa raščišćava afere. Već to radi premijerka Jadranka Kosor i koalicija'.

Na vrlo sličan način istragu protiv bivšeg kolege komentirao je i ministar obrane Branko Vukelić: 'Polančeca poznajem u potpuno drugom svjetlu, iznenadilo bi me da se istraga proširila i na njega'.Na pitanje baca li to mrlju na rad Vlade, Vukelić je odgovorio: 'Istraga protiv bilo kojeg ministra zasigurno je štetna za Vladu'.

Konačnu potvrdu da je Polančec pod istragom kratko je komentirao i ministar Božidar Kalmeta, koji je prije davanja izjave 'bježao' po Markovom trgu.'Ne znam ništa o tome i ne želimo o tome govoriti', rekao je Kalmeta.

Ništa rječitiji nisu bili ni oporbeni prvaci, SDP-ovac Zoran Milanović i HNS-ovac Radimir Čačić koji su u Banske dvore pristigli na sastanak o ustavnim promjenama. Čačić je 'mudro' primijetio da Uskok radi svoj posao: 'Mislim da je normalno da USKOK radi istrage i treba ih raditi.'

Milanović je nekoliko puta ponovio: 'To je to, to je to…', uz konstataciju da će se tek vidjeti vodi li stvarno Vlada borbu protiv korupcije: 'Nismo mi iznad ni ispod zakona. Isti su ljudi godinama na istim mjestima i kruže ista saznanja o njima.'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je samo:'To je stvar istražnih tijela i ne bih to htio komentirati. Hvala Bogu da istražna tijerla rade'.