OTVORENJE STUDENTSKIH PAVILJONA

Kosor htjela plesati pa dizala utege

13.09.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Simboličnim uručivanjem ključeva uz nazočnost jakih snaga hrvatske politike i prosvjete predvođenih premijerkom Jadrankom Kosor i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem svečano su otvorena dva nova paviljona u studentskom domu Stjepan Radić

Ostalo je otvoreno koliko kreveta više je stvarno stavljeno na raspolaganje zagrebačkim studentima jer je gradonačelnik Bandić govorio o 452 kreveta, dok premijerka Kosor raspolaže s informacijom od 364 mjesta.

Točnu brojku pokušali smo saznati od ravnatelja Studentskog centra Nike Vidovića koji nam je objasnio da, kad zbrojimo kapacitete oba novoizgrađena doma, od kojih su u jednom 93 mjesta, a u drugom 362, dobijemo ukupno 455 mjesta. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je rekao da u Hrvatskoj nedostaje još oko 2.000 kreveta za studente u Zagrebu, a na nivou Hrvatske 5.000 do 6.000 kreveta. Ni tu se nisu slagali podaci jer, po mišljenju ravnatelja SC-a, nedostaje više kreveta nego što tvrdi ministar.

Ipak, cijena nije sporna. Izgradnja dva nova paviljona, prva od Univerzijade održane 1987. godine, stajala je 50 milijuna kuna, što su popola platili država i Grad Zagreb.

Tako se gradonačelnik Bandić osvrnuo na vrijeme od prije tri godine kada se kretalo s ovom investicijom.

'Više smo vremena potrošili na to kako posjeći tri topole koju su bile zaštićene nego za izgradnju dva paviljona i to je naša stvarnost. Zavod za zaštitu spomenika kulture je osam mjeseci zasjedao, nisu ih dozvolili posjeći', rekao je Bandić i poželio da nijedan od studenata koji će živjeti u ovim paviljonima ne postane političar.

Premijerka Kosor je poručila Milanu Bandiću da ćemo to hoće li netko od njih postati političar 'tek vidjeti', a zatim ju je sjećanje odvelo u studentske dane kada je živjela u privatnom smještaju jer nije mogla dobiti dom.

'Ovo je najbolja investicija jer je direktno uloženo u znanje', smatra premijerka. Također je najavila da će uskoro sa sedam hrvatskih sveučilišta Vlada potpisati ogovore o sufinanciranju redovitih studenata.

Zažalila je, budući da je mala svečanost održana u plesnoj dvorani, što nije mogla zaplesati, ali je zato u obilasku paviljona isprobala novu teretanu podignuvši i par utega. Kako s težima nije išlo lako, iako joj je ravnatelj SC-a ponudio pomoć, premijerka je otišla do najlakšega, onog od kilograma, i njega podignula s lakoćom.

Zanimljivo je spomenuti da su svečanosti nazočili i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, za čijeg je mandata i pokrenuta gradnja paviljona, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, predsjednik Studentskog zbora Niko Bota i drugi.