STRANAČKA VESELICA

Kosor HDZ-ovcima diže moral u Areni

27.09.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Dva dana nakon što je svoj Plan 21 predstavila Kukuriku koalicija, svoja razmišljanja točno u 11 sati predstavit će i vladajući HDZ na 14. Općem saboru. Detalje što će se točno događati na stranačkom skupu, vladajući još uvijek drže u tajnosti, no sigurno je da će glavni cilj čelništva stranke biti motiviranje članstva

'Sve ovo što se događa, informacije da u stranci vlada kaos, uvod je u skupštinu HDZ-a u subotu. Poručujem svim članovima, dođite, bit će veličanstveno', najavila je još u utorak premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

No koliko će skup biti veličanstven, u stranci je bilo gotovo nemoguće saznati. Štura najava koja je stigla iz stranke kaže da se na samom skupu očekuje više od 10 tisuća izaslanika te da će jedan od govornika definitivno biti predsjednica stranke Kosor.

Kako doznajemo, izaslanicima bi se trebali obratiti ugledni poduzetnici, no njihova imena nitko nije htio otkriti. Među neslužbeno najavljenim gostima nalazi se i glavni tajnik Europske pučke stranke Antonio Lopez Isturiz, koji se u hrvatskoj javnosti 'proslavio' izjavom da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Bruxellesu politički irelevantan.

Što se pak tiče koalicijskih partnera, HDZ-ovci su na stranačko sjelo pozvali HSS-ovog predsjednika Josipa Friščića, koji je na skupu navodno trebao održati i kratki govor u ime svih koalicijskih partnera, no njegov dolazak još uvijek nije potvrđen.

Iako se posljednjih dana u medijima spekuliralo o tome da bi Kosor u Areni trebala predstaviti i dio HDZ-ovog izbornog programa, sutrašnje obraćanje izaslanicima vjerojatno će iskoristiti samo kako bi motivirala članstvo te ih uvjerila, da unatoč napisima o crnim fondovima i teškim danima, HDZ ide dalje. Gotovo je sigurno da će Kosor činjenicu da poljski premijer i predsjedavajući EU-om Donald Tusk danas donosi nacrta Ugovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, iskoristiti kako bi posebno istaknula ulogu aktualne Vlade u završavanju pregovora s Unijom. Teško je vjerovati da će Kosor izbjeći spominjanje Programa gospodarskog oporavka, a u odbacivanju oporbenih kritika tog programa trebali bi joj pomoći i neslužbeno najavljeni ugledni poduzetnici.

Bit će to prilika i da Kosor dokaže da ima jaku podršku članstva. Naime, posljednji opći sabor HDZ je održao još u srpnju 2009, nekoliko dana nakon ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera. Tada je članstvo još uvijek bilo pod šokom Sanaderove ostavke, no tada je bilo i razdoblje kada su HDZ-ovci još uvijek vjerovali bivšem predsjedniku stranke. Kosor je na tom saboru prije dvije godine preuzela vodstvo stranke te bi na današnjem skupu trebala pokazati koliko se stranka promijenila.

Međutim, otegotna okolnost u tom uvjeravanju članstva Kosor bi mogli biti i silni medijski napisi o crnim fondovima, u kojima se proziva i visoke stranačke dužnosnike poput glavnog tajnika Branka Bačića. Stoga bi Kosor na Općem saboru u prvi plan mogla gurnuti nove HDZ-ove ljude poput Tomislava Karamarka, Đure Popijača ili Davora Božinovića te u svom govoru spomenuti i mlađe članstvo stranke na koje itekako računa na skorim izborima.