ANALITIČARI O 'UMIVANJU'

Kosor blefira u borbi za moć u HDZ-u

27.09.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Poruka premijerke Jadranke Kosor koja je u New Yorku najavila rekonstrukciju Vlade do kraja godine je pokušaj političkog umivanja stranke i Vlade u trenutku kada se brod dobrano nagnuo - rezime je mišljenja političkih analitičara s kojima smo razgovarali o njenoj najavi najnovijih poteza

Jadranka Kosor se nalazi u teškoj situaciji jer vodi Vladu koja se u javnosti percipira kao istrošena i korumpirana. 'Ona je previše opterećena aferama u koje su upleteni ministri, ali i previše ovisi o starim strukturama u stranci', kaže politolog Nenad Zakošek. On smatra da ona teško može izaći iz te situacije.

Analitičari smatraju da bi šminkerska rekonstrukcija trebala pomesti Ivana Šukera, Božidara Kalmetu i Branka Vukelića iz Banskih dvora.

UMIVANJE IMIDŽA

Pokušava ostaviti dojam odvažnosti, kaže on, koji je splasnuo nakon izglasavanja rebalansa proračuna i svjedočenja Damira Polančeca u aferi oko prodaje Ine Mađarima. 'Riječ je o jednom pokušaju da se popravi osobni imidž u javnosti', navodi on.

Najava pomlađivanja stranačkih kadrova je dobra, ali njihovo uvođenje u vrh stranke može se očekivati tek po kreiranju lista za izbore što je, prema Zakošekovom mišljenju, još uvijek daleka budućnost. Politički analitičar Višeslav Raos smatra da je Kosor na ovaj način poslala poruku vrhu stranke i ministrima koji igraju zakulisne igre. Ona ih na ovaj način, smatra on, pokušava disciplinirati te im šalje poruku da će u suprotnom biti zamijenjeni novim, mladim i odanim kadrovima koje planira postaviti na ključne funkcije.

'Priča o rekonstrukciji je djelomičan blef, ali i dokazivanje moći Jadranke Kosor', smatra Raos.

KOGA SMIJENITI?

Ako se zaista odluči krenuti u rekonstrukciju Vlade, postavlja se pitanje koliko daleko je spremna ići. Politolog Anđelko Milarović kaže da je logično što kreće u rekonstrukciju jer je percepcija Vlade u javnosti negativna te je pozvao Kosor da ide do kraja i smijeni cijelu Vladu. Ipak, takvo nešto je teško očekivati. Analitičari su složni da je Božidar Kalmeta definitivno osoba koje bi se Kosor trebala riješiti, ali će joj zbog njegove snage to teško poći za rukom.

Raos podsjeća da ga je već jednom imala priliku smijeniti, pa ipak nije. 'Bitno je i koga kani smijeniti, ako smijeni neke marginalne ministre poput Marine Matulović-Dropulićonda nema velike koristi od rekonstrukcije', smatra Zakošek. I Raos misli da Kosor neće ići sa smjenom ministra MUP-a ili pravosuđa, nago da bi ceh mogao platiti netko marginalan. Šuker je na udaru, navodi Raos, ali problem s njim je što je on ministar financija, a postavlja se pitanje i kime ga zamijeniti.

'Žrtva bi mogao biti Vukelić čije se ime također spominje u brojnim aferama, a nije toliko jak u vrhu stranke. Pošto je imao i zdravstvenih problema nedavno, on bi mogao otići časno, uz opasku kako je morao napustiti funkciju zbog zdravlja', kaže Raos. Bitno je da se u Vladu dovedu kvalitetni igrači, priča Milardović, a ne polukompetetni stranački kadrovi kakve dobijemo nakon svakih izbora. 'Najbolje bi bilo raspisati javni natječaj za mjesta u Vladi nakon izbora', proučio je Milardović.

RAT U HDZ-U

U javnosti se stječe dojam da je HDZ u rasulu i da ih zajedno drži samo želja za ostankom na vlasti. Milardović smatra da HDZ razdiru unutarnji sukobi koje su pokrenule antikorupcijske akcije te je mišljenja da će Kosor ići do kraja s razrješavanjem korupcijskih afera jer joj je to preduvjet za zatvaranje poglavlja 23 pristupih pregovora s EU, što je njen glavni politički projekt.

'U HDZ-u se vodi se rat između mafijaške struje i one koje nije upletena u korupcijske skandale. Ovi prvi su deklarativno za obračun s korupcijom, ali pritom podmeću klipove takvim akcijama jer im nije u interesu da se dozna sve što je bilo', kaže ovaj politolog.

Zakošek kaže da je Kosoričin zaokret i vanjski i personalni. 'Kada ministri vuku prema dolje u parlamentarnim demokracijama nije strano da se, pa i neposredno pred izbore, pokuša podići rejting stranke rješavanjem tog balasta', rekao je Zakošek.

Kosorici u prilog ne idu ni činjenice da su premijeri koji su se našli pod udarom vlastite stranke i javnosti uglavnom gubili izbore.