HRVATSKI IZBORNI FENOMEN

Korupcijske afere kao mamac za birače?!

20.05.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Dok su se racionalni čudili zašto se kandidati nepravomoćno osuđeni, osumnjičeni ili tek zbog korupcije žigosani, uopće natječu na izborima, jer tko će za njih glasati, oni su predano, od vrata do vrata, vodili svoju kampanju i na koncu ostvarili izvrsne ili vrlo dobre izborne rezultate. Rijetke iznimke samo potvrđuju pravilo

Splićanima i Metkovčanima prekipjelo

Rijetki su primjerci koji su svojim primitivnim i/ili pravno sumnjivim ponašanjem odbili birače od svojih lista. Jedan od njih je ekscentrični Željko Kerum, čije su skandalozne postupke Splićani kaznili, a vijek trajanja pri isteku je i metkovskom šerifu i kralju mandarina Stipi Gabriću Jambi, kojeg je u prvom krugu nadigrao mladi psihijatar Božo Petrov.

Među poznatijim predstavnicima korupcijom obilježenih kandidata svakako su Zagrepčanin Milan Bandić, Dubrovčanin Andro Vlahušić (HNS), Virovitičanin Ivica Kirin (HDZ), zagrebački župan Stjepan Kožić (HSS), Zadranin Božidar Kalmeta (HDZ), Cestičanin Mirko Korotaj (HNS), Karlovčanin Damir Jelić (HDZ)…

Dugovječni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osobno se pohvalio da je protiv njega podignuto više od 300 kaznenih prijava, no to nije naročito dojmilo njegove birače koji su mu masovno poklonili svoje glasove/povjerenje, zbog čega trijumfalno ulazi u drugi krug izbora: ima čak 74.171 glasova prednosti pred SDP-ovim Rajkom Ostojićem, koji sa svojih 22,71 posto treba uloviti Bandića sa 47,30 posto potpore Zagrepčana.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić nepravomoćno je osuđen na uvjetnu jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe milijun kuna gradskog novca u tzv. aferi Šipan. No birači mu to svejedno nisu zamjerili i omogućili mu izbornu pobjedu, makar u prvom izbornom krugu. U drugom će morati nadigrati HDZ-ovca Tea Andrića. Vlahušićev politički partner i sudrug iz afere Šipan Pero Vićan također je polučio dobar izborni rezultat usprkos nepravomoćnoj desetomjesečnoj uvjetnoj zatvorskoj kazni zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

U vrijeme svog šefovanja represivnim aparatom virovitički gradonačelnik Ivica Kirin zbog svojih smušenih izjava postao je zvijezda Youtubea zbog čega je dobio i nadimak Jubito budući da je tako proslovkao naziv tog popularnog kanala. Iz neslavne ministarske epizode vuče i repove korupcijske afere Fimi media. Uskok ga je teretio da je kao ministar policije preko Fimi medije oštetio državni proračun za 7,3 milijuna kuna. U međuvremenu je optužnica povučena, no Uskok ima još vremena da proširi i ponovno tereti Kirina za teže kazneno djelo. Usprkos tome, Ivica Kirin je nepobjediv u Virovitici, koju je osvojio u prvom krugu.

Zagrebačkog župana Kožića također se prijavljivalo Državnom odvjetništvu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, no i on se pokazao nepobjedivim te je zadržao svoju funkciju već nakon prvog kruga izbora.

Ime Božidara Kalmete išlo je uz gotovo sve korupcijske afere iz sektora cestogradnje, no Zadrani su mu svejedno poklonili svoje glasove. Malo je nedostajalo da SDP-ova kandidata Ivu Bilića porazi već u prvom krugu.

Policija je svojedobno prijavila načelnika Općine Cestica Mirka Korotaja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, no to nije spriječilo njegov izborni angažman. Pokazalo se da je bio u pravu kada se kandidirao za novi mandat, budući da sa 44,53 posto glasova ulazi kao pobjednik u drugi izborni krug gdje će se sučeliti s nestranačkim kandidatom Stjepanom Bistrovićem.

Kaznena prijava za malverzacije gradskim zemljištem 2008. samo je okrznula karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića budući da novi mandat nije osvojio u prvom krugu, već mora na popravni 2. lipnja. Tada će snage odmjeriti sa SDP-ovcem Josipom Benčićem.

Ni Uskokova prijava protiv HDZ-ovca Olega Butkovića, gradonačelnika Novog Vinodolskog nije spriječila njegovu pobjedu u prvom krugu. Konfliktni načelnik Primoštena Stipe Petrina također je pomeo konkurente u prvom krugu.

U čemu je tajna njihova uspjeha, možemo samo nagađati. Male, za svakodnevni život važne stvari sigurno su ono nešto što ne dolazi do izražaja izvan lokalnih sredina pa se mnogima iz nacionalne perspektive čini da su 'građani izabrali najgore od najgoreg'. No u većini slučajeva građani zapravo nisu imali izbora. Nudio im se, naime, dugogodišnji lokalni gazda koji ih je zadužio nekom poslovnom ili socijalnom gestom, a njemu je konkurirao netko tko ih nije bio u stanju uvjeriti da je bolji kandidat. Ili im se naprosto učinio neuvjerljivim, odnosno nedovoljno prisutnim u njihovoj svakodnevnici.

Mnogi su, naprosto, grijehe svojih mini vladara već racionalizirali floskulom: oni su krali od države, a ovi kradu od naroda