30. rođendan

Koronavirus stopirao proslavu; Hrvati u Vojvodini sjetili se osnutka DSHV-a

16.07.2020 u 19:19

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) obilježio je u četvrtak bez velike proslave zbog koronavirusa 30 godina od osnutka, a njegov čelnik Tomislav Žigmanov kazao je kako bez te stranke Hrvati u Srbiji ne bi imali izgrađenu ni jednu instituciju

„Navršilo se 30 godina od osnutka i neprekidnog rada DSHV-a no zbog epidemioloških mjera to nismo mogli proslaviti“, naveo je Tomislav Žigmanov, dodajući kako je DSHV ostao na posljednjim izborima bez zastupničkog mjesta u državnom parlamentu.

No, da nije te stranke Hrvati u Srbiji ne bi imali izgrađenu niti jednu instituciju, škole i pravo na uporabu materinskog jezika, kaže on.

U početku profiliran više kao narodni pokret, DSHV je s vremenom postao manjinska stranka narodnjačke provenijencije, s osnovnim ciljem u inzistiranju na kolektivnim pravima i borbi za nacionalnu ravnopravnost vojvođanskih Hrvata, istaknuo je čelnik stranke.

„Bez DSHV-a, nijedno pravo koje smo ostvarili, niti najvažnije institucije koje smo izgradili, ne bi postojali da nije bilo DSHV-a, odnosno njegovih aktivnosti i političkog artikuliranja interesa pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. Govorimo o Novinsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, pravu na obrazovanje i službenu uporabu materinskog jezika, hrvatskom programu na Radio televiziji Vojvodine, i tako dalje“, naveo je on.

Žigmanov ističe da je u aktivnosti DSHV-a bilo uključeno na tisuće članova, da je ova ustanova osim političke imala važnu obrazovnu, humanitarnu i društvenu ulogu napose tijekom devedesetih.

„Danas je u stranci nešto više od 1.500 članova, od kojih aktivno nekoliko stotina. No moramo istaknuti kako je sve teže imati pristaše, napose u manjim sredinama, jer političko djelovanje Hrvata ovdje još uvijek uračunava rizik. Zato nema velikog broja ljudi koji bi se na taj način željeli angažirati“, rekao je on.

Institut zajamčenih mandata, koji se u Srbiji ne primjenjuje, jedini bi pružao mogućnost uključivanja Hrvata u Srbiji u procese donošenja odluka, dodao je čelnik DSHV-a i najavio nastavak inzistiranja na toj međudržavnoj obvezi Srbije.

Prethodne obljetnice DSHV je slavio velikim skupovima u Subotici na koje su dolazili najviši državni dužnosnici, pa i predsjednici Hrvatske i Srbije.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa i zabrane okupljanja proslava značajne obljetnice stranke je otkazana, a održana je samo misa za pokojne članove DSHV-a.

DSHV je utemeljen 15. srpnja 1990. na osnivačkoj skupštini u Subotici na kojoj je za prvog predsjednika bio izabran Bela Tonković.

Sjedište stranke je u Subotici, a svoje mjesne odbore i podružnice stranka ima u mjestima Vojvodine u kojima živi veći broj Hrvata.