nove mjere

Koronavirus se nastavlja širiti Europom i svijetom; gotovo 120 tisuća zaraženih

11.03.2020 u 15:34

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa nastavlja se širiti Europom i svijetom s gotovo 120.000 zaraženih, odnio je više od 4.300 života, a protiv nje države se bore novim mjerama poput ograničenja kretanja, zabrana javnih okupljanja, otkazivanjem nastave i događanja te novčanim injekcijama

Od prve pojave u prosincu koronavirusom je zaraženo 119.711 ljudi u 110 dražva i terotorija, a umrla je 4.351 osoba prema podacima koje je prenijela agencija AFP.

Papa Franjo, zatvoren u Vatikanu zbog epidemije koronavirusa, održao je u srijedu prvu virtualnu opću audijenciju tijekom koje je zahvalio medicinskom osoblju na radu, ali i pozvao svijet da ne zaboravi na sirijske izbjeglice.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za tisak građane Njemačke da budu solidarni tijekom krize izazvane zarazom koronavirusom. Poručila je građanima da je trenutno najvažnija zadaća sprječavanje širenja zaraze, no njezinim komentarom da bi zaraza mogla zahvatiti više od 60 posto stanovništva nezadovoljan je češki premijer Andrej Babiš.

"Takve riječi izazivaju paniku", rekao je pa odmah dodao da je Češka poduzela stroge mjere kako bi izbjegla najgore scenarije, prenosi agencija Reuters.

Agencija France presse objavila je da će se francuski predsjednik Emmanuel Macron obratiti javnosti putem televizije u četvrtak navečer vezano za epidemiju koronavirusa. Nikakve druge pojedinosti nisu objavljene, dodaje AFP.

Stanje u Europi

U Njemačkoj je u srijedu zabilježen treći smrtni slučaj od koronavirusa i 1.296 zaraženih.

Italija će povećati javnu potrošnju na 25 milijardi eura kako bi pomogla gospodarstvu ublažiti učinke epidemije koronavirusa koji je uzeo više od 600 života, a možda će uvesti i nova ograničenja kretanja, najavio u srijedu talijanski premijer Giusseppe Conte. Nakon Kine Italija je najteže pogođena koronavirusom te je do sada umrla 631 osoba, a potvrđeno je 10.149 slučajeva zaraze.

Velika Britanija najvaila j da će izdvojiti više od 30 milijarda funti kako bi pripremila gospodarstvo za posljedice epidemije koronavirusa. Kako je najavio premijer Boris Johnson 7 milijarda namijenjeno je za samostalna zanimanja i mala i srednja poduzeća, a pet milijarda za zdravstvo te 18 milijarda za druge mjere.

Poljska, u kojoj je u srijedu potvrđeno 26 slučajeva zaraženih, zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa. Od četvrtka će također zatvoriti za javnost kulturne ustanove, uključujući kazališta, muzeje i kina.

Kijev je također u srijedu objavio da zatvara škole, sveučilišta, kina i druga mjesta okupljanja, iako je u Ukrajini dosad zabilježen tek jedan slučaj zaraze, na zapadu zemlje.

Devedesetogodišnji pacijent umro je u Belgiji od posljedica zaraze novim koronavirusom, što je prvi smrtni slučaj povezan s epidemijom u toj zemlji, priopćile su u srijedu belgijske vlasti.

"Unatoč kvaliteti usluge koju pruža medicinsko osoblje, 90-godišnji pacijent je umro", rekla je Maggie de Block, savezna ministrica zdravstva, u zajedničkom priopćenju koje je objavila s kolegom iz gradske vlasti u Bruxellesu.

U Albaniji je umrla 73-godišnjakinja zaražena koronavirusom, što je prva žrtva u toj zemlji, objavila je albanska vlada.

Španjolska je prešla prag od 2.000 zaraženih od kojih je 47 umrlo, većinom u Madridu, navodi se u najnovijem priopćenju koje je u srijedu objavilo španjolsko ministarstvo zdravstva.

"Do srijede ujutro prijavljene su 2.002 zaražena", kojih je u utorak u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu bilo 1.639, rekao je novinarima Fernando Simon, ravnatelj državne epidemiološke službe. Polovina zaraženih je na području Madrida i okolice, dodao je.

Madrid zatvara sportske rekreativne centre, kulturne centre, knjižnice i kazališta nakon što je već zatvorio vrtiće, škole i sveučilišta zbog širenja koronavirusa, rekao je u srijedu gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida. U čitavoj zemlji su 1.524 aktivna slučaja jer je 36 osoba umrlo a 135 ih je ozdravilo.

NATO-ova vježba Cold Response 2020. u kojoj treba sudjelovati više od 15.000 vojnika na sjeveru Norveške zaustavljena je zbog epidemije novog koronavirusa, priopćile su u srijedu norveške vojne vlasti. U Norveškoj je 277 osoba zaraženo koronavirusom.

"Koronavirus je izvan kontrole u društvu", rekao je načelnik Vojnog operativnog središta Rune Jakobsen, na tiskovnoj konferenciji. "Želimo sačuvati borbenu sposobnost vojske kako bi se moglo pomoći društvu u nemirnim vremenima koja su pred nama".

Susjedstvo

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Sloveniji se po zadnjim podacima povećao na 57, objavila je na Twitteru slovenska vlada.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je ranije na tiskovnoj konferenciji da mjera zatvaranja granice s Italijom za putnike koji dolaze iz te države još nije počela djelovati, no da se pripremaju mjere za "provođenje smislenog i provedivog nadzora nad zdravstvenim stanjem putnika", prenose slovenski mediji.

Slovenske škole i vrtići i dalje rade jer se smatra da je faza razvoja koronavirusa u Sloveniji još pod kontrolom, ali je danas preventivno na dva tjedna zatvorena osnovna škola u mjestu Kamnik kod Ljubljane budući da je jučer potvrđeno da je jedna od učiteljica pozitivna na koronavirus.

Vlasti u Bosni i Hercegovini najavile su u srijedu nove mjere radi kontrole širenja koronavirusa uključujući prekid nastave u cijeloj zemlji na dva tjedna počevši od četvrtka. U utorak je tu mjeru uvela Republika Srpska, otkazavši nastavu u svim školama i na fakultetima. Također je uvedena zabrana masovnih skupova.

Istodobno su od srijede u BiH uvedene dodatne mjere nadzora nad osobama koje u tu zemlju dolaze iz inozemstva. Tako će svi stranci koji u BiH doputuju iz Francuske, Njemačke ili Španjolske morati u karantenu na dva tjedna. Na snazi je i potpuna zabrana ulaska državljana Italije, Južne Koreje te Kineza koji dolaze iz provincije Hubei.

U BiH je do srijede potvrđeno sedam slučajeva zaraze koronavirusom.

Do srijede ujutro u Srbiji je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraženih koronavirusom, što je ukupno 12 registriranih od petka kada je utvrđen prvi slučaj. Dva pacijenta hospitalizirana su u Kliničkom centru u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Direktor Infektivne klinike dr. Goran Stevanović izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kako svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potječe od istog izvora, s obzirom da je jedan zaraženi bio na velikom skupu, a nije znao da je zaražen.

Otkako je srbijanska vlada u utorak usvojila nove mjere o zabrani ulaska stranih državljana iz zaraženih područja – iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švicarske, s graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom vraćeno je pedesetak osoba.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje sa zaštitnim mjerama protiv koronavirusa, objavio je u srijedu predstojnik premijeraova ureda Gergely Gulyas, prenosi agencija MTI. U Mađarskoj je dosad 13 zaraženih.

Austrijski željeznički operater OBB objavio je u srijedu da su privremeno prekinute sve putničke željezničke veze s Italijom u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Austrija je objavila u srijedu i da zatvara nacionalne muzeje do kraja ožujka. Već je ranije odlučeno da se zatvore koncertne dvorane u Beču, poput Opere, Musikvereina i Konzerthausa, a vrata je zatvorila i Nacionalna knjižnica.

Svijet

Iran je u srijedu objavio 63 nova smrtna slučaja zbog koronavirusa, pa se broj umrlih u zemlji penje na 354, što je čini jednom od najteže stradalih u svijetu.

Vlasti su usto prijavile i 958 novooboljelih, pa je sada broj zaraženih u zemlji 9.000, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

U Teheranu, prijestolnici, zabilježeno je 256 novih slučajeva, a za njim dolazi pokrajina Ispahan sa 170.

Vlasti su zatvorile škole, sveučilišta, hotele i druge turističke objekte kako bi odvratili građane od putovanja.

Argentinsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o dvama novim slučajevima zaraze pa ih u čitavoj zemlji sada ima 19, od kojih je jedna umrla u bolnici Muniz u Buenos Airesu.

Prva dva slučaja zaraze objavio je i Honduras u srijedu.