sjednica vlade

Plenković najavio: Mjera od 4 tisuće kuna za pomoć gospodarstvu ostaje do kraja godine, stiže i pomoć za one koje će zatvoriti stožeri civilne zaštite

03.09.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Koronavirus ponovno je bio glavna tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se osvrnuo na jučerašnju saborsku raspravu o Zakonu o obnovi Zagreba. 'Čekamo da sagledamo cjelinu sugestija i nakon toga očekujemo da se krajem idućeg tjedna usvoji 11. rujna ovaj zakon i da se krene s programom mjera te osnivanjem fonda za obnovu', rekao je Plenković.

Podsjetio je na obilježavanje Dana nestalih. 'Važno je da predano nastavimo radimo i otkrijemo sudbinu onih koje obitelji još uvijek ne mogu pronaći. To će biti jedna od važnijih tema našeg angažmana. Imamo moralnu ali i obvezu kao vlada', kazao je.

Ministrima je zahvalio što će sudjelovati na UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza, kazavši da se šest ministara prijavilo za sudjelovanje.

Kazao je da će Vlada na sjednici dati dva jamstva za brodogradnju.

'Danas imamo više od 1,5 milijuna zaposlenih i 150 tisuća nezaposlenih, uspjeli smo održati solidnu turističku sezonu, to će se odraziti i na BDP i na tom tragu smo kao vlada razmatrali što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati gospodarstvu. Nizom mjera koje su išle preko HZZ-a, ove mjere koje ću navesti će se donijeti u ponedjeljak', kazao je Plenković, te podsjetio koje je mjere Vlada do sada donijela.

'Zadržana je zaposlenost, očuvana likvidnost, ukupno je isplaćeno 6,3 milijarde kuna za sve mjere, vrhunac korištenja mjera bio je u travnju', dodao je.

Plenković najavio da se mjere za pomoć gospodarstvu nastavljaju

'Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju mi ćemo nastaviti s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, također iznosi 2000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto. Za one djelatnosti koje su najugroženije, ona mjera od 4 tisuće kuna nastavlja se do 31. prosinca - to su djelatnosti prijevoza putnika, pružanja smještaja je pripreme hrane i pića, djelatnost putničkih agencija te djelatnosti vezane uz rekreaciju, kulturne, sportske i poslovne događaje, ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ova mjera uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Osim za ugrožene djelatnosti mjeru od 4 tisuće kuna omogućit ćemo onima koji budu zatvoreni odlukama Stožera civilne zaštite. Računamo da će nas za 4 mjeseca to koštati 800 milijuna kuna. dio sredstava ćemo namiriti iz fondova EU', kazao je Plenković.

Kazao je da bi se trebali nastaviti i COVID krediti.

'Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno...reagirali smo na vrijeme i zato nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili premoštavanje krize brojnih gospodarskih subjekata', rekao je Plenković.

  • +5
Zagreb: 7. sjednica Vlade Republike Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Beroš uputio poruku roditeljima i učiteljima

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke o stanju koronavirusa. 'Na 192. dan epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je ukupno 11.094 pozitivnih osoba i 2634 trenutno oboljelih. U zadnja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze, 269 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih je 15 na respiratoru. Jučer je na bolničko liječenje primljeno novih 33 bolesnika', kazao je Beroš.

Ukupno je testirano 179.838 osoba, a trenutno je 170 aktivnih zaraza među zdravstvenim djelatnicima, dok je u samoizolaciji njih 701. Od ukupnog broja aktivnih slučajeva 10 posto je hospitaliziran, u odnosu na broj hospitaliziranih 5,6 posto je na respiratoru, što je 0,57 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, navodi Beroš.

Uslijed popunjenih kapaciteta Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' pacijente kojima je potrebna bolnička skrb prema planu se zaprima u KB-u Dubrava, gdje je od ranije ustrojen primarni respiratorno-intenzivisitički centar.

'Uoči početka školske godine pozivam roditelje i učitelje da s djecom razgovaraju o pridržavanju epidemioloških mjera i da ih se i sami pridružavaju', rekao je Beroš.

Tri modela izvođenja nastave

Vlada je na sjednici donijela odluku o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19.

'Dosadašnja odluka koja je donesena u svibnju mora se promijeniti jer smo pristupili izradi tri različita modela izvođenja nastave. Model A je da su svi učenici u školi, model B je da škole sukladno svojih mogućnosti uz pridržavanje epidemioloških mjera nastavu izvode na način da podijele od 1.-4. razreda ujutro, a od 5.-8. razreda popodne. Ostale škole koje to ne mogu imaju različitih mogućnosti smanjivanja, ili uz mjere izdvajanja ili uz mjere nošenja maski ili će dio učenika biti kod kuće, dio u školi. Edukativni materijali se pripremaju. Treći C scenarij je slučaj da epidemiološka situacija bude takva i da Vlada proglasi mogući lockdown i da učenici svi idu kod kuće', kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

'Vlada naređuje da su sve visokoškolske ustanove dužne ispoštivati epidemiološke mjere, kao i svi ostali građani, ali su slobodne organizirati rad sukladno akademskoj slobodi', dodao je.

Vlada je također donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova srpske nacionalne manjine. Naime, nakon što je SDSS-ova Anja Šimpraga postala saborska zastupnica, treba joj se naći zamjena na županijskoj razini. Izbori će se održati 18. listopada.

Vlada dala dva jamstva za brodogradnju

Vlada je također dala dva jamstva za brodogradnju, na koje se na početku sjednice osvrnuo i Plenković.

'Jedno je jamstvo za brodogradnju. Nakon niza rasprava, analiza i zahtjeva koji su došli pred nas, jedno se odnosi na društvo MKM Yachts, gdje je podugovaratelj društvo 3. maj u Rijeci. Riječ je o izgradnji najluksuznijih polarnih kruzera. Druga odluka odnosi se na Uljanik brodogradnju 1856. u svrhu pokretanja proizvodnje. Ovo je poruka Puli, Istri, radnicima brodogradilišta koji su bili najuporniji i s nama razgovarali cijelo vrijeme. To je signal gdje otvaramo prostor na mudar način kako bismo postupno revitalizirali postupak brodogradnje u Puli', rekao je Plenković.

Vlada je također donijela odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Zbog nekih kadrovskih promjena morao se izmjeniti i sastav povjerenstva. 'Član povjerenstva trebao je biti i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, no on se zahvalio i rekao da će o nabavi raspravljati kada odluka dođe na odbor', pojasnio je ministar obrane Mario Banožić.

U Povjerenstvu će sjediti predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić te načelnik Glavnog stožera Robert Hranj kao supredsjedatelji povjerenstva, te kao članovi potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, glavna tajnica Vlade Ivona Ferenčić, glavni državni rizničar Ante Matijević, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Petar Mihatov, glavni tajnik Ministarstva obrane Zvonimir Novak, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Michael Križanec, brigadir Davor Tretinjak iz Ministarstva obrane te zapovjednik 93. krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Željko Ninić.