zaštita od zaraze

Koronavirus mijenja svjetovne i vjerske običaje

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.03.2020 10:37
  • Objavljeno 02.03.2020 u 10:37
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: ANDREA FASANI

Pranje ruke i dezinfenkcija najvažnije su upute svih zdravstvenih vlasti u svijetu u suzbijanju epidemije koronavirusa koji je šireći se počeo mijenjati tradicionalne običaje, i svjetovne i vjerske o čemu svjedoče naputci katoličkih, pravoslavnih i muslimanskih zajednica

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je redovito pranje ruke i dezinfekciju u središte svih uputa za zaštitu građana od širenja bolesti, a takve upute objavljuju i vlasti mnogih država pogođenih zarazom, među njima i Hrvatska.

Širenje bolesti privremeno briše tradicionalne običaje pa je tako ministar zdravstva Alain Berset u nedjelju savjetovao svojim sunarodnjacima Švicarcima da odustanu od svakodnevnog ljubljenja u obraz, prenosi agencija Reuters.

Kao i u susjednoj Francuskoj, u Švicarskoj je raširen običaj da se pri svakodnevnom pozdravljanju u oba obraza međusobno ljube žene, odnosno muškarci i žene, s malom razlikom što je u Švicarskoj poljubac asimetričan i daju se ukupno tri 'puse', a u Francuskoj dvije.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran još u petak savjetovao je svojim građanima da izbjegavaju rukovanje, no nije ništa rekao o ljubljenju.

Izbjegavanje rukovanja savjetovale su i hrvatske vlasti.

Švicarska je već uvela zabranu događaja koji bi mogli privući 1000 ljudi ili više sve dok 15. ožujka, a Francuska je krajem prošlog tjedna zabranila okupljanja u zatvorenom prostoru koja bi mogla privući 5000 ljudi.

Vjerske zajednice

U Francuskoj su biskupije poduzele mjere protiv širenja koronavirusa. Svećenicima u Parizu, Rennesu, Lilleu, Lyonu ili Marseilleu savjetovano je da ne daju vjernicima hostije u usta već da ih polože vjernicima u ruku, piše agencija AFP.

Savjetovano im je nadalje da isprazne 'škropionice' kako se zaraza ne bi širila posvećenom vodom koju prstima dodiruju vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve. U naputcima stoji da se vjernici na misi ne bi trebali rukovati kada ih svećenik pozove da daruju mir jedni drugima.

Te se mjere primjenjuju 'do novog naloga', navela je biskupija u Marseilleu.

U Francuskoj su mjere protiv širenja koronavirusa poduzete i u džamijama, prenosi AFP.

'Izbjegavajte rukovanje', a kada uzimate abdest služite se jednokratnim maramicama, savjetuje Francusko vijeće za muslimanske vjernike koje je pozvalo imame da poduzmu mjere protiv širenja novog koronavirusa (Covid-19).

Pravoslavna crkva Rumunjske dopustila je vjernicima koji strahuju od zaraze koronavirusom da više ne ljube ikone te ih pozvala da se služe jednokratnom žicom za svetu pričest, navodi Afp.

'Vjernici koji strahuju od zaraze mogu privremeno izbjegavati ljubljenje ikona u crkvama', objavila je pravoslavna patrijaršija u priopćenju u četvrtka.

Oboljeli vjernici koji ne mogu doći na misu, pozvani su koristiti 'blagoslovljenu vodu' koju drže u boci u vlastitim domovima u Bogojavljenja početkom siječnja, navodi se u uputama.

Patrijaršija dodaje da je riječ o 'izvanrednim mjerama koje su dopuštene jedino iz razloga prijetnje epidemije'.

Vrlo konzervativna Rumunjska pravoslavna crkva ima 16 milijuna vjernika, odnosno 86 posto stanovništva. Katolici su malobrojni i čine 4,6 posto u toj zemlji te su i oni pozvani da se pri ulasku u crkvu ne prekriže blagoslovljenom vodom i da izbjegavaju rukovanje na misi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!