očekivan razvoj događaja

Korona na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka: 'Činimo sve da se zaštitimo od značajnijeg prodora'

25.10.2021 u 09:44

Bionic
Reading

Nakon što je prije deset dana, unatoč svim mjerama zaštite bolničkog sustava od zaraze koronavirusom, Covid-19 poharao gastroenterologiju riječkog KBC-a, jučer je potvrđeno da je na Klinici za ginekologiju i porodništvo PCR testom detektirana jedna pacijentica pozitivna na Covid-19, zbog čega su testirane i dvije pacijentice smještene u istoj sobi koje su na testiranju bile negativne

Pravodobnom intervencijom Povjerenstva za bolničke infekcije spriječeno je širenje virusa, pa je pacijentica pozitivna na testu, koja za sada nema simptoma Covida-19, odmah po primitku nalaza testiranja premještena na Covid odjel. Iz riječkog KBC-a ističu kako je važno napomenuti da su sve pacijentice prilikom prijema u KBC Rijeka imale negativan PCR test za Covid-19.

Zbog pojave virusa, sve osoblje Klinike za ginekologiju i porodništvo je od strane Povjerenstva za bolničke infekcije PCR žurno testirano na Covid-19 i svi djelatnici su negativni. U KBC-u Rijeka u nedjelju su bila 73 pacijenta na Covid odjelima, od kojih pet na respiratoru, piše Novi list.

'Porast broja oboljelih od Covida u KBC-u Rijeka očekivan je zbog velikog porasta slučajeva zaraze u općoj populaciji, što nužno dovodi i do porasta broja hospitalizacija prije svega prijemom vanjskih bolesnika, a manjim brojem preseljenjem unutarnjih slučajeva.

  • +10
Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Povjerenstvo za bolničke infekcije KBC-a Rijeka čini sve da zaštiti ustanovu, pacijente i djelatnike od značajnijeg prodora virusa SARS-CoV-2. U tom cilju strogo se provode upute Nacionalnog stožera, redovito se testiraju djelatnici bolnice, provode izvidi po klinikama i odjelima te se Krizni stožer i nadležno povjerenstvo vode načelom maksimalnog opreza.

Pacijenti se redovito PCR testiraju kod hospitalizacija, po procjeni rizika testovi se u nekih pojedinačnih bolesnika i skupina bolesnika ponavljaju tijekom boravka, a provode se i periodička preventivna testiranja djelatnika s važećim EU-Covid-potvrdama na posebno osjetljivim radilištima, što sve predstavlja nadstandard u zdravstvenom sustavu', ističu u riječkom KBC-u.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Navode kako dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave, no, dodaju, specifična biologija SARS-CoV-2 virusa ipak onemogućava postizanje potpune sigurnosti u sprečavanju njegovog širenja.