Sabor

Koristiti službenu statistiku kod donošenja odluka

19.06.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnici poručili su u srijedu u raspravi o izvješću o statističkim aktivnosti Hrvatske u 2018. godini kako bi se statistički podaci trebali više koristiti prilikom donošenja odluka i zakona, i dok se HDZ pozivajući se na statistiku hvalio pozitivnim gospodarskim pokazateljima, oporba je ukazivala na negativne trendove

'Nažalost često zastupnici ne koriste službene podatke Hrvatske već pričaju po vlastitom nahođenju', ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ) istaknuvši kako je Državni zavod za statistiku (DZS) jedino tijelo koje daje mjerodavne podatke na temelju kojih bi se odluke trebale donositi.

'Prije dva tjedna DZS je objavio podatak o BDP-u za prvom kvartal ove godine, rezultat odličan, a ja u Saboru nisam čuo nijednog zastupnika da je o tome progovorio', kazao je.

Branko Bačić (HDZ) istaknuo je da podaci DZS-a pokazuju da je država uređenija u odnosu na stanje prije nego je HDZ preuzeo odgovornost za vođenje Hrvatske , ali i da se često isti podaci tumače na različit način .

Podaci pokazuju rast BDP u prvom kvartalu ove godine, rast plaća , investicija, sređivanje javnih financija, smanjenje javnog duga, naveo je.

'Vladajući se hvale brojnim pokazateljima, a i dalje je dvije trećine Hrvatske prazno', ustvrdio je Miro Bulj (Most) ukazavši na potrebu donošenja konkretnih mjera za zaustavljanje negativnih demografskih trendova. Upozorio je i na sve veći uvoz prehrambenih proizvoda, probleme u poljoprivredi, loše povlačenje sredstava iz EU fondova.

Podaci pokazuju i da je 32,7 posto umirovljenika živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, da postoji veliki nedostatak radne snage, da je iseljavanje sve veće, da raste nasilje nad ženama, rekla je Marija Alfirev (SDP).

I Marko Sladoljev (Most) naglasio je da bi statistički podaci trebali biti podloga za donošenje odluka i zakona 'a ne samo mrtvo slovo na papiru'.

'Statistička djelatnost je važna, ali ako će se samo podnositi izvješće a ne surađivati s Vladom, onda se ništa neće dogoditi', rekao je Sladoljev navodeći da bi se statistika trebala koristiti primjerice kod donošenja demografskih mjera , mjera zapošljavanja, odluka o visini plaća, obrazovanju i slično.

  • +8
12. sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Važnost statističkih podataka naglašava i Anka Mrak Taritaš (GLAS) posebice priliko donošenja raznih strategija primjerice strategije poljoprivrede ili prometa.

U Izvješću o izvršenju godišnjega provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2018. godine navodi se kako je DZS u 2018. planirao provesti 232 statističke aktivnosti a uspješno je proveo njih 231. Za provedbu statističkih aktivnosti u 2018. godini DZS planirao je 105,9 milijuna kuna, a utrošio je 95,75 milijuna kuna.

Bez većeg interesa zastupnici su raspravili i izmjene Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koje se predlažu zbog objedinjavanja inspekcija u Državni inspektorat.