SINDIKATI NA NOGAMA

'Koristit ćemo sve mogućnosti u borbi protiv reformskih mjera'

Praznik rada

Praznik rada

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se u četvrtak najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava, poručujući da će se boriti protiv mjera koje je najavila Vlada u pismu upućenom Europskoj komisiji

Za SSSH i NHS neprihvatljivo je i nepotrebno skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti, te za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine starosti.

'S posla na groblje'

'U društvenim uvjetima, koji se još niz godina neće mijenjati, skraćivanje tih prijelaznih razdoblja potpuno je neprihvatljivo, pogotovo ako se zna položaj i uloga žene u hrvatskom društvu, činjenica da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u EU, kao i da je stopa nezaposlenih mladih više nego dvostruko veća od prosjeka EU. Tako će konačni rezultat tih mjera biti 's posla na groblje', a mladima će zapošljavanje zaprječavati njihovi djedovi i bake', upozoravaju sindikalci u priopćenju.

Neprihvatljiva je i reforma zdravstvenog sustava po načelu 'koliko novaca, toliko zdravlja', jer u neimaštini koja zahvaća najveći dio hrvatskoga društva svako poskupljenje participacije i police dopunskog zdravstvenog osiguranja predstavlja nepodnošljiv teret za većinu građana.

Kad je riječ o socijalnim naknadama i promjenama vezanim uz uvođenje imovinskog i/ili dohodovnog cenzusa, iz dvije sindikalne središnjice poručuju kako sindikati za to ne mogu 'na neviđeno' dati potporu jer nakon onoga što im je prikazano puno toga ostaje nejasno i nedorečeno.

Premijer se već obvezao na restriktivne mjere

SSSH i NHS poručuju kako im je jasno da se premijer Tihomir Orešković u pismu upućenom Europskoj komisiji i prije početka razgovora sa socijalnim partnerima već obvezao na neke restriktivne mjere, tako da je razgovor sa predstavnicima sindikata zapravo samo ispunjavanje forme.

U vezi Oreškovićeve izjave u kojoj je komentirao završni sastanak i prezentaciju vladinih reformskih mjera socijalnim partnerima, iz koje bi se moglo naslutiti kako sindikati ne samo da podupiru mjere, nego predlažu i njihovo proširenje, SSSH i NHS ističu kako to nije točno.

'Sindikati su u svojim komentarima na predložene mjere dali cijeli niz primjedbi i neslaganja, ali su dali i neke prijedloge, pri čemu su jasno naglašavali kako je nužno otvarati vrata pozitivnom poslovnom okruženju i privlačiti strane investicije, ali ne nauštrb hrvatskih radnika', kaže se u priopćenju.

Kada je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sindikati ne samo da se protive najavljenim reformskim mjerama, nego će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, na što pozivaju i sve hrvatske građane, poručuju SSSH i NHS.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!