osijek

Korisnicima projekata 124 milijuna kuna EU i nacionalnih sredstava

19.06.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Ugovore o dodjeli europskih i nacionalnih sredstava za realizaciju projekata korisnicima iz Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti 124 milijuna kuna, u petak je uručio ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić

Ugovori se, uz ostalo, odnose na projekte izgradnje osječkog IT parka, uspostavu infrasturkture regionalnih centara kompetentnosti u procesu reorme strukovnog obrazovanja, projekte unaprijeđivanja socijalnih usluga u zajednici te infrastrukturne projekte u općinama.

Ministar Pavić istaknuo je kako je s ovim ugovorima Osječko-baranjska županija prešla iznos od pet milijardi kuna uloženih sredstava, čime je postala jedna od tri najsupješnije Županije u povlačenju EU sredstava u Hrvatskoj.

'To je posljedica sinergije i zajedničkog rada, europske, nacionalne i lokalne razine. Ova Vlada pokrenula je projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' i upravo smo ovu regiju istaknuli kao nužnost ulaganja u infrastrukturu te pokazali da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i Slavoniji, u stvaranju preduvjeta za kvalitetan život naših građan', ocijenio je ministar Pavić.

Najavio je kako nam je u idućoj EU financijskoj perspektivi na raspolaganju više od 20 milijardi eura pa će se projekt 'Slavonija', 'proširiti i osnažiti', a čelnike jedinica lokalne samouprave pozvao je da na vrijeme krenu u pripremu projekata.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je ključno što uspješnije koristiti EU fondova jer su to "sredstva koja podižu ekonomski i svaki drugi razvoj istoka Hrvatske".

Ističe kako Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' predviđa povećanje alokacije sredstava Hrvatskoj, kao članici EU, za što je ključno imati kontinuitet jasne i definirane strategije, jer se radi o višegodišnjim projektima, poput izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće ili novog osječkog Kliničkog bolničkog centra.