HRVATSKO-SLOVENSKI ODNOSI

Korak naprijed, a natrag dva

03.10.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u srijedu da prijedlog hrvatske ministrice Vesne Pusić prema kojemu se bi obje države obratile Banci za međunarodna poravnanja (BIS) radi rješavanja pitanja Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša smatra pravim korakom, ali da hrvatska vlada treba povući ovlasti za sudske tužbe protiv Ljubljanske banke koje su pokrenule dvije hrvatske banke.

'Za Sloveniju nema spora o tome da je spor oko Ljubljanske banke sukcesijske naravi i da o tome treba razgovarati preko Banke za međunarodna poravnanja (BIS)', rekao je Karl Erjavec u izjavi novinarima na ministarstvu vanjskih poslova u Ljubljani, potvrđujući da je dobio pismo hrvatske ministrice za vanjske i europske poslove Vesne Pusić u kojemu mu predlaže da se obje države obrate BIS-u.

Erjavec je rekao da ga veseli prijedlog štu mu ga je hrvatska kolegica uputila pred treći sastanak financijskih stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke, Zdravka Rogića i Franceta Arhara, koji će u četvrtak o tome razgovarati na Bledu.

No, Hrvatska bi, po Erjavčevim riječima, prije početka razgovora u Baselu trebala povući 'državne punomoći' koje su dane Privrednoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci, a na osnovi koje one na hrvatskim sudovima vode postupak protiv Ljubljanske banke zbog deviznih depozita hrvatskih štediša koji su preneseni u hrvatski javni dug.

'Očekujemo da će Hrvatska povući punomoći za tužbe još prije nego što dođe do početka postupka u Baselu", rekao je slovenski ministar, dodavši kako očekuje da će Arhar i Rogić o tome govoriti na svom sastanku u četvrtak.

'Ne mogu se istodobno odvijati razgovori i tužbe pred hrvatskim sudovima. To bi bilo nerazumno', rekao je Erjavec, dodajući da i pismo hrvatske ministrice shvaća kao najavu da će ovlaštenja za te postupke biti povučena.

Ukoliko bi punomoći bile povučene, u Sloveniji bi vrlo brzo mogao započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU, naveo je Erjavec.

Dodao je kako vjeruje da hrvatska strana više neće 'oscilirati' između dva protivna stajališta o Ljubljanskoj banci, kao što je po njegovoj ocjeni do sada bio slučaj. Erjavec tvrdi da je hrvatska strana već bila pristajala na stajalište da se problem stare devizne štednje tretira kao sukcesijsko pitanje, a onda od toga odustajala i tretirala Ljubljansku banku kao bilateralno pitanje sa Slovenijom.

'Slovenija stalno podržava članstvo Hrvatske u EU, naravno pod pretpostavkom da imamo riješena sva otvorena pitanja', rekao je novinarima Erjavec, dodajući kako se nada da bi sada postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji mogao biti ubrzan.

Slovenski šef diplomacije prošloga je tjedna u New Yorku izjavio da je Hrvatska na dosadašnjim razgovorima o Ljubljanskoj banci mijenjala stajališta zbog čega je skeptičan da će razgovori financijskih stručnjaka dviju zemalja koji traže rješenje toga pitanja uroditi plodom.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odgovorila mu je iz Zagreba da Hrvatska ne mijenja stajalište o Ljubljanskoj banci nego 'kontinuirano ima isto stajalište'. "'o je stajalište da želimo surađivati u rješavanju pitanja Ljubljanske banke, ali ne vidimo da to ima veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora', rekla je ministrica Pusić.