posljedice po gospodarstvo

Koprivnica ima paket mjera od 10 milijuna kuna za ublažavanje posljedica koronavirusa

02.04.2020 u 06:27

Bionic
Reading

Vodeći ljudi Grada Koprivnice predstavili su prošireni paket mjera za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom, vrijedan 10 milijuna kuna, koji uključuje direktne potpore i razne otpise, a najavljeno je i smanjenje plaća dužnosnicima i zaposlenicima u sustavu Grada. Paket mjera kroz direktne potpore i razne otpise iznosi 10 milijuna kuna, a ako bude potrebno, on će se s vremenom i povećavati, najavio je u srijedu na konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP)

Formiran je i gospodarski fond “anti-korona”, kojem je cilj osigurati opstanak tvrtki, obrta i radnih mjesta u djelatnostima čije je poslovanje i likvidnost uvelike narušeno novonastalom krizom, a kako je izvijestio Jakšić, fond za sada raspolaže s tri milijuna kuna.

"U fond će ući i proračunska sredstva Grada, na način što će se novac unutar gradskog proračuna sa stavki nabave, raznih manifestacija i programa te troškova dvorana i sličnog preusmjeriti u fond i iskoristiti kao pomoć gospodarskim subjektima kojima je kriza izazvana koronavirusom otežava poslovanje", kazao je Jakšić.

Predstavljenim mjerama, poduzetnici i obrtnici kojima je zbog epidemije poslovanje zatvoreno, kao i radnici koji su zbog nemogućnosti poslovanja tvrtki i obrta dobili otkaze, kroz cijelo vrijeme trajanja krize biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade, odvoza smeća, naknada za najam prostora u gradskom vlasništvu kao i onih za korištenje javnih površina za ugostiteljske terase.

Tim pravnim i fizičkim osobama račune će smanjiti i lokalno komunalno poduzeće Koprivničke vode, najavljeno je.

Donesena je i odluka o smanjenju plaća u slijedeća tri mjeseca - svim zaposlenicima Gradske uprave i tvrtki u gradskom vlasništvu za 10 posto, a dužnosnicima za 15 posto.

Od smanjenja će biti izuzete jedino plaće radnika koji brinu o zelenim površinama, čistača, montera vodovoda i kanalizacije, vatrogasaca, komunalnog redarstva i čistačica.

Jakšić apostrofira i posebnu brigu o roditeljima djece, koji su zbog mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću.

Njima će Grad pokriti trošak smještaja djece u vrtićima na području grada ili čuvanja djece u za to specijaliziranim obrtima.

Jakšić je i podsjetio je da Koprivnica građanima ne naplaćuje prirez te kazao da će unatoč svemu i dalje tako ostati, dok je hrvatskoj Vladi poručio da općinama i gradovima treba prestati uzimati 17 posto novca od poreza na dohodak, jer bi time uvelike olakšala njihovo funkcioniranje.

I vijećnici i članovi lokalnih odbora i vijeća bez naknada

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal (HSS) izvijestio je kako se tijekom slijedeća tri mjeseca neće isplaćivati niti naknade članovima gradskog vijeća, ni njemu kao predsjedniku, a niti članovima gradskih odbora, nadzornih odbora i upravnih vijeća.

"Grad je spreman donijeti još cijeli niz teških odluka i mjera za koje vjerujemo da će uroditi plodom, jer ne želimo dopustiti da nam se dogodi loša financijska situacija poput one iz 2008. i 2009. godine", poručio je Pal.