OTKRIĆE KOD ILOKA

Kopao septičku jamu pa našao - mamuta!

mamut

mamut

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

U prvi mah, ne znajući o čemu je riječ, 20-godišnji nezaposleni kuhar Goran Popović iz Mohova kod Iloka uplašio se misleći da je iskapajući septičku jamu u svom voćnjaku naišao na ljudske kosti no našao je dijelove kostura mamuta

Da će u svome dvorištu pronaći kosti mladog mamuta koji je svoj život skončao prije 10-15 tisuća godina i koje su sve to vrijeme bile na dubini od 1,80 metara u dvorištu Popovićevih, nije mogao ni sanjati.

'Pričekao sam starijeg brata Bojana pa smo na internetu pregledavali slike, uspoređivali s onim što sam našao i pretpostavili da je riječ o kostima mamuta. Sljedeći dan kad sam kopao pronašao sam komad potkoljenične kosti i komadić kljove. Tada smo shvatili da se ovdje krije nešto potencijalno veliko u doslovnom i prenesenom smislu, a onda nam je potvrda za to došla i od stručnjaka', ispričao je Goran za Jutarnji list.

Njegove je riječi potvrdio i Dražen Japundžić iz Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, koji smatra da bi se u voćnjaku u Mohovu možda mogao pronaći i prvi kompletan skelet mamuta u Hrvatskoj.

'Na temelju fotografija koje sam dobio sa sigurnošću mogu potvrditi da je riječ o kostima mladog mamuta iz vremena od prije 10-15 tisuća godina. No, dosta mi je zanimljiv i sediment koji upućuje na to da bi se na toj lokaciji možda mogao pronaći i cijeli skelet, a to bi bilo spektakularno', istaknuo je Japundžić, koji se s kolegama priprema za odlazak u Mohovo kako bi se do kraja istražio taj lokalitet.

U Iloku su još 1958. i 1959. u školskom dvorištu pronađeni ostaci mamuta, kao i na još 30-ak lokacija u Hrvatskoj, od čega najviše u krajevima uz rijeke Dunav, Drava i Sava. Međutim, nikada nije pronađen cijeli skelet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi