'NIŠTAVNA I NIŠTETNA'

Kopal: Možda ćemo raskinuti ugovor s tvrtkom koja je sastavila izjavu o povjerljivosti

12.02.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Nakon što je u javnost dospjela izjava o povjerljivosti kojom HDZ od članstva traži da prije nego što iznose podatke o stranci traže dopuštenje HDZ-a, pa čak i pred sudom, oglasio se i glavni stranački analitičar Robert Kopal. Prema pisanju Jutarnjeg lista, za njega dio HDZ-ovaca sumnja da stoji iza te izjave

Kopal je pak pred novinarima kazao da HDZ nije sudjelovao u pisanju nijedne rečenice te izjave. 'Izjavu je sastavila tvrtka s kojom imamo ugovor. Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom. Ni po kojoj osnovi članstvo nema obveze prema toj izjavi. Bit će sastavljena nova izjava', rekao je Kopal novinarima u središnjici HDZ-a.

Upitan kako je uopće moguće da je ta izjava već poslana članstvu, Kopal je kazao da je došlo do 'interne nekoordinacije'.

Na pitanje tko je taj koji je poslao izjavu članstvu, Kopal odgovara: 'To se dogodilo internom nekoordinacijom i to ćemo interno riješiti.'

Pogriješio je, dodaje, netko na nižim razinama, a na pitanje kako to da nitko od vrha stranke nije pročitao što se šalje članstvu, Kopal poručuje: 'Ako bismo sada rekli da bi vodstvo trebalo pročitati svaki papir, doveli bismo u problem vodstvo stranke.'

Kazao je da ne zna hoće li biti sankcija za onog iz stranke koji je izjavu odaslao članstvu, no moguće je da će biti 'sankcija' tvrtki koja je angažirana da sastavi izjavu. 'Tražili smo preinaku od njih, ali moguće su različite konzekvence, pa i prekid ugovora.'

Kopal podsjeća da je tvrtka Apicura Business Intelligence i sama priznala da je napravila previd. 'Oni su u izjavi primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, što je nama neprihvatljivo', kaže Kopal.

  • +10
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Apicura Business Intelligence, pojašnjava Kopal, eksperti su za informacijsku sigurnost i s njima HDZ surađuje već neko vrijeme, pa i prije stupanja na snagu GDPR-a.

'No ovo je sigurno pogrešan izričaj na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme', zaključuje Kopal.

Podsjetimo, prema pisanju Jutarnjeg lista, HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o HDZ-u bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Odgovornost za ovakvu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura Business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti.