SVAĐA OKO KUNA IZ FONDA

Koordinacija branitelja stala u obranu Vlade

23.02.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba osudila je jučerašnju tvrdnju predsjednika zagrebačke HVIDR-e Ivana Pandže i predstavnika Zbora braniteljskih udruga grada Zagreba (ZBZDR) da je hrvatska vlada 'uzela oko 1,4 milijarde kuna iz Fonda hrvatskih branitelja'(FHB)

Također je osudila i njihove najave kako će Sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužiti hrvatsku državu, jer tvrde da sustavno onemogućuje da branitelji preuzmu upravljanje svojom imovinom, odnosno Fondom hrvatskih branitelja

Predsjednik Koordinacije Krunoslav Samošćanec rekao je danas na konferenciji za novinare da bi tvrdnje izrečene na jučerašnjoj konferenciji za novinare zagrebačke HVIDR-e bile smiješne da situacija nije vrlo ozbiljna jer se, zbog takvih neodgovornih izjava, može pokrenuti lavina otkupa udjela u Fondu, što može izazvati gašenje Fonda'.

Time se želi postići privid o nestabilnosti Fonda i kriminalizacija Uprave Fonda, u sastavu kojeg su legalni predstavnici hrvatskih branitelja, dodao je.
Samošćanec je optužio Ivana Pandžu i neke predstavnike zagrebačkog Zbora braniteljskih udruga da se u Koordinaciji žele baviti politikom i da politički manipuliraju braniteljima.

Petar Lovrić, član Upravnog odbora FHB-a, rekao je da nema opasnosti od gašenja Fonda, da se u njemu trenutačno nalazi oko milijarde kuna gotova novca i sve prepisane dionice 'T-Coma' te da je snažan i likvidan. Naglasio je da se vrijednost FHB-a izračunava prema vrijednosti dionica iz njegova portfelja na burzi te da je u jednom trenutku vrijedio četiri milijarde kuna, ali s padom cijena dionica pala je i vrijednost Fonda, objasnio je Lovrić.

Jučerašnji istup Pandže i predstavnika zagrebačkog ZBUDR-a kritizirao je i Mladen Tafra, dopredsjednik zagrebačke HVIDR-e Centar, posebice osudivši najavu da na sudu u Strasbourgu ospore sadašnje zakonske propise o FHB-u i tuže hrvatsku državu. Tom sudu žele tužiti državu iako su na Ustavnom sudu su izgubili spor, rekao je. Ako su protiv takva načina upravljanja FHB-om, zašto nisu ni pokrenuli nikakvu inicijativu kod mjerodavnih tijela, upitao je Tafra.