HOMOSEKSUALNOST NA VJERONAUKU

Kontra zbog diskriminacije podnosi tužbu Ustavnom sudu

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 26.10.2016 14:11
  • Objavljeno 26.10.2016 u 14:11
Sanja Juras

Sanja Juras

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Lezbijska grupa Kontra u petak će će predati tužbu Ustavnom sudu vezano za slučaj diskriminacije u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu

Podsjetimo, majke dviju djevojčica koje su pohađale nastavu u zagrebačkoj osnovnoj školi Bartol Kašić obratile su se medijima, Ministarstvu obrazovanja i Kontri 2009. godine jer je vjeroučiteljica na satu vjeronauka podučavala djecu da je homoseksualnost bolest. Lezbijska grupa Kontra podigla je tužbu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

'Radi se o slučaju koji je izrazito važan jer se tiče primjene anti-diskriminacijskih odredbi na sadržaj koji se predaje u javnim školama na satovima vjeronauka. U ovom slučaju diskriminacije koji je specifičan upravo po tome što se radi o vjeronauku u javnim školama vidljivi su propusti u radu svih institucija – od Ministarstva obrazovanja koje je provodilo inspekcijski nadzor do Županijskog suda čija je sutkinja zastrašivala svjedokinje,vikala na njih i vrijeđala ih u sudnici, do Vrhovnog suda.', navode u Kontri.

To je prvi slučaj uopće pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. godine, a zbog sadržaja hitan postupak zbog diskriminacije je trajao punih 6 godina. Vrhovni sud koji je odbacio tužbu dva dana pred parlamentarne izbore 2015. godine je u obrazloženju presude naveo da nije dokazano da je vjeroučiteljica za homoseksualnost rekla da je bolest, a za homoseksualce da su bolesni. Međutim, Sud je odbio saslušati djecu koja su to na satu vjeronauka čula vlastitim ušima i potom ispričala roditeljima. U listopadu 2016. godine taj isti Vrhovni sud odbacio je Kontrinu reviziju te su oni sada odlučili podnijeti tužbu Ustavnom sudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!