BEZ POKRIĆA

Konstruktor Kataru podvalio lažni ček na milijun eura

25.04.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Katarski emir Šeik Hamad Bin Kalifa al-Tania na jučerašnjem je sastanku s predsjednikom Stjepanom Mesićem između ostaloga kritizirao i način poslovanja građevinskog giganta Konstruktora. Ta splitska tvrtka za 200 milijuna dolara u Kataru gradi golemo cestovno raskrižje, što je najveći hrvatski građevinski izvozni posao

Na sastanku s katarskim emirom bio je nazočan i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji je kasnije novinarima kratko izjavio da je 'katarska strana oštro kritizirala Konstruktor te zatražila profesionalniji pristup'.

Krešimir Puljiz završio je prije mjesec dana u istražnom zatvoru u glavnom gradu Katara Dohi zbog izdavanja čeka bez pokrića. Tim financijskim dokumentom Konstruktor je platio jednog od tamošnjih podizvođača. Vlasnik je pokušao unovčiti spomenuti ček, ali je shvatio da je isti bez pokrića. Nakon prijave, katarska policija uhitila je Hrvata i još jednog stranog zaposlenika Konstruktora.

Odgovorni u Konstruktoru kazali su tada da je Puljiz, nakon desetak dana provedenih u pritvoru, pušten na slobodu.

Pojasnili su da je lažni ček izdan na iznos od pola milijuna kuna, što prema njihovu mišljenju i nije neka pretjerana suma te da su problemi riješeni. Međutim, Jutarnji list je u posjedu preslika čeka bez pokrića, čiji je iznos puno veći od onoga što su u Konstruktoru tvrdili. Umjesto pola milijuna kuna, kako su javno tvrdili u splitskom poduzeću, iznos čeka je gotovo milijun eura ili nešto više od pet milijuna katarskih rijala.

To je značajna razlika i na stanoviti način ilustrira dubinu problema s kojima se Konstruktor suočava. Podružnica splitske tvrtke Konstruktor inženjering već osam mjeseci nalazi se u teškim financijskim problemima. Naposlijetku je to kulminiralo i zatvaranjem Puljiza. Iako je financijski direktor ubrzo pušten, kako smo ranije naveli, jer je hrvatska tvrtka ubrzlo pronašla sredstva kojima je pokriven ček, Konstruktorova podružnica nije se izvukla iz problema.

Tome u prilog ide i nalog policijske postaje iz Dohe, potpisan 10. ožujka ove godine, iz kojeg se vidi širina financijskog skandala.

U nalogu se navodi da katarska policija traga za Hrvatom Harunom Omerbašićem, šefom nabave Konstruktorove podružnice, kojeg se također sumnjiči da je sudjelovao u izdavanju krivotorenog čeka. Spomenuti policijski nalog cijeli slučaj je prebacio na nadležni sud, na kojem bi trebalo započeti suđenje Puljizu i Omerbašiću zbog krivotvorenja.

Unatoč tome, vodeći ljudi Konstruktora u Kataru to demantiraju. Slaven Lovrić, koji je zamijenio Omerbašića, kaže da ne postoji nikakva potjernica za njegovim kolegom. 'Cijeli slučaj je odavno obustavljen. I Puljiz i Omerbašić se nalaze u Hrvatskoj, gdje se odmaraju', kratko je iz Katara komentirao Lovrić.

Zanimljivo je da je cijelokupna vodeća ekipa Konstruktora u Kataru smijenjena. Osim Puljiza i Omerbašića, smijenjen je i direktor tamošnje podružnice Zvonko Toula, a Konstruktor Inženjering sada vodi Mili Lapić. Nije želio komentirati skandal. No potvrdio nam je da se Puljiz i Toula nalaze u Hrvatskoj te da se neće vraćati u Katar, dok za je Omerbašića rekao da ne zna ni tko je on.