strasti se ne smiruju

Konstituirana Skupština Istarske županije, predsjednica IDS-ova Sandra Ćakić Kuhar, a Ferić odbijen za potpredsjednika

17.06.2021 u 16:52

Bionic
Reading

Izborom Sandre Ćakić Kuhar iz IDS-a za predsjednicu, u Pazinu je u četvrtak konstituirana Skupština Istarske županije u kojoj IDS ima 23 vijećnika, SDP sedam, HDZ šest, a Možemo pet.

Za potpredsjednicu iz redova većine izabrana je Tamara Brusich iz iste stranke. Obje su dobile jednoglasnu potporu vijećnika.

Prijedlog oporbe da za drugog potpredsjednika bude izabran Danijel Ferić iz SDP, njihov na lokalnim izborima kandidat za župana, propao je jer je dobio 17 glasova oporbe, dok su 22 vijećnika IDS-ove koalicije pri glasanju bila suzdržana.

Obrazlažući odluku da ne podrže izbor Ferića, iz Kluba vijećnika IDS-a su poručili kako će "IDS podržati bilo kojeg kandidata oporbe za dužnost potpredsjednika, pod uvjetom da ta osoba ima onaj minimum političke kulture koji je nulta pretpostavka u svakom demokratskom društvu".

"Oporbi pripada jedno mjesto potpredsjednika Skupštine, manje je bitno jesam li to ja ili netko drugi. Međutim, ovim činom većina u Županijskoj skupštini je pokazala demokratsku insuficijenciju, da ne kažem, demokratski primitivizam, i to im ne služi na čast. Ja mogu razumjeti njihovu frustraciju što su na izborima izgubili pet gradova i 13 općina u županiji, mogu razumjeti frustraciju da je gospodin Miletić sa svega 40 glasova razlike postao župan, međutim taj demokratski nedostatak im se na ovim izborima obio o glavu, a vjerujem da će tako biti i ubuduće", kazao je nakon sjednice Skupštine Istarske županije nesuđeni potpredsjednik iz redova oporbe Danijel Ferić.

Prema riječima Sanje Radolović iz SDP-a, IDS je na taj način izigrao i međustranački dogovor, budući da je, kako je kazala, predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika "potvrdio da će Ferić biti potvrđen od strane vijećnika IDS-a za potpredsjednika".

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese rekao je da je međustranački sastanak održan u ponedjeljak, te da je na njemu postignut dogovor da Ferić dobije potporu za mjesto potpredsjednika. "Dvadeset se godina bavim politikom i ono što me malo iznenadilo je da je do kraja iscrpljena ljudskost iz politike jer pogledali smo se u oči i nešto smo se dogovorili. To vrijedi više od bilo kojeg pisanog dogovora, a oni su danas nepoštivajući formu dogovora ušli u sadržaj nečega. Mi ne namjeravamo vraćati istom mjerom, ali namjeravamo nastaviti inzistirati na svom prijedlogu, jer to je prijedlog čitave oporbene manjine", kazao je Bassanese.

Iz IDS-a su pak poručili da osoba koja je u stanju voditi tako agresivnu politiku, čak i otrovnu kampanju ne zaslužuje obnašati dužnost u najvišem političkom domu u Istri, a to je Županijska Skupština.

„Osoba koja je u stanju dovesti u pitanje regularnost izbora, odnosno volju birača jer se njemu osobno čini da bi kao pojedinac imao korist u tome je političar opasnih namjera i ne zaslužuje nikakvu istaknutu poziciju u najvišem istarskom predstavničkom tijelu. IDS je stranka koja je dosljedna svojim stavovima i politikama, kad dižemo ruke onda to ima neku težinu. Stranka smo ponosnih ljudi koji drže do sebe, i sve dok se gospodin Ferić ne ispriča za onaj mali milijun optužbi, uvreda, kleveta protiv nas, naše će ruke biti spuštene", poručili su iz IDS-a i opovrgnuli da su se dogovorili kako će podržati izbor Danijela Ferića.

Pozvali su oporbene klubove da ponude kandidata koji njeguje kulturu dijaloga, koji ne dijeli ljude već ih spaja.

Miletić: Kao župan bit ću maksimalno otvoren za suradnju

Istarski župan Boris Miletić na današnjoj je konstituirajućoj sjednici Skupštine Istarske županije čestitao svim izabranim vijećnicima i vijećnicama u novom sazivu Skupštine.

„Građani Istarske županije dali su svoje povjerenje meni kao županu i Vama kao zastupnicima u ovom predstavničkom tijelu. Na nama je da to povjerenje opravdamo. Od svih nas ovdje očekujem da budemo posvećeni projektima i politikama koji doprinose razvoju Istre, a ja kao župan bit ću maksimalno otvoren za suradnju jer sam uvjeren da su zajedništvo i sinergija preduvjeti progresa“, naglasio je istarski župan.

Rasprava u predstavničkom tijelu Istarske županije ponekad će, kaže, možda biti žestoka, ali uvijek otvorena, konstruktivna i civilizirana budući da je Istra u Hrvatskoj sinonim za uljuđenost, toleranciju i kulturu dijaloga te očekuje da svatko da svoj doprinos da to tako i ostane.