vlatko cvrtila za tportal

'Vrlo čudan i ozbiljan istup Grabar Kitarović o korupciji u SOA-i'. Stiglo i predsjedničino objašnjenje

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 18.12.2019 10:49
  • Objavljeno 18.12.2019 u 10:29
Vlatko Cvrtila, Kolinda Grabar Kitarović

Vlatko Cvrtila, Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Kakvom se korupcijom 'u SOA-i i drugim službama' bavi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zašto misli da je došlo vrijeme da se one pomlade i znači li to da današnji zaposlenici zbilja nisu pošteni i profesionalni - što proizlazi iz predsjedničinog istupa na sinoćnjem sučeljavanju kandidata - nije jasno stručnjaku za sigurnost i dekanu VERN-a Vlatku Cvrtili. On kaže da se radi o vrlo ozbiljnoj i čudnoj izjavi

'Bilo bi zanimljivo čuti o kojem tipu navodne korupcije se ovdje radi. U principu, time se ne bi trebao baviti predsjednik države jer postoje saborska tijela koja nadzoru rad sigurnosno-obavještajnog sustava. Radi se o vrlo čudnom, ali u isto vrijeme zaista i ozbiljnom istupu', kazao je Cvrtila za tportal.

Grabar Kitarović je, podsjetimo, na pitanje o korupciji tijekom debate na javnoj televiziji iznenada otkrila korupciju u sigurnosnim službama, prije svega u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

'Posebno ću inzistirati na tome da se mijenja zakonodavstvo u budućnosti kako bismo omogućili da službe rade, odnosno koordinaciju između svih službi i triju poluga vlasti u koju se ne možemo miješati, odnosno naša izvršna vlast... Međutim ono što je meni problem jest da se ja već godinama bavim korupcijom u samim službama, i u SOA-i i u VSOA-i i u drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se pomladi, da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno', rekla je predsjednica na HRT-u.

'Nemam uvid u rad tih tijela i zaista mi nije jasno radi li se o eventualnoj korupciji prilikom zapošljavanja ili o nečemu drugom', čudi se Cvrtila.

Vlatko Cvrtila: Nikada nismo dobili odgovor na pitanje zašto je smijenjen Dragan Lozančić, osim obrazloženja da je izgubio predsjedničino povjerenje

Vlatko Cvrtila: Nikada nismo dobili odgovor na pitanje zašto je smijenjen Dragan Lozančić, osim obrazloženja da je izgubio predsjedničino povjerenje

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

On podsjeća da je upravo Kolinda Grabar Kitarović još u prvoj polovici mandata odigrala važnu ulogu u smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. 'Nikada nismo dobili odgovor na pitanje zašto je on smijenjen, osim obrazloženja da je izgubio njeno povjerenje', napominje Cvrtila.

Kao jedan od mogućih razloga u to doba navodila se mogućnost da je sama predsjednica 'upala' u mjere praćenja i nadzora pod koje su hrvatski obavještajci bili stavili Zdravka Mamića.

Ona se pak u srijedu očitovala o svojim izjavama sa sučeljavanja:

  • +10
  • +7

Sučeljavanje kandidata

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav, opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske, naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića. I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći. Dokle je ta hobotnica dosezala, pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se', objasnila je Grabar Kitarović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!