UZBUNA U AUSTRIJI

Konjetina pronađena i u kebabu

21.02.2013 u 18:28

Bionic
Reading

Austrijska služba za zdravstvo i prehrambenu sigurnost (AGES) izvijestila je u četvrtak o novom slučaju nedeklarirane upotrebe konjetine, ovaj put u bečkom kebabu

Tvrtka Lilla Gastronomie AG prodavala je kebab od govedine, puretine i teletine, s nedeklariranom konjetinom. Vlasti su tako službeno potvrdile šesti slučaj u Austriji. 15. veljače izvijestili su da su tri vrste 'Combino Tortellonija', na čijoj je deklaraciji bilo navedeno da sadrže govedinu, zapravo sadržavale konjetinu.

U srijedu navečer je ministar zdravstva pokrajine Koruške objavio da i dvije vrste kobasica ('Lavanttaler Bauernwurst' i 'Kaerntner Hauswuerstl') tvrtke Josef Freitag sadrže nedeklariranu konjetinu. Ti su se regionalni specijaliteti prodavali u trima pokrajinama (Koruška, Gornja Austrija i Štajerska) i povučeni su iz trgovina.

Napokon, distributivni lanac Zielpunkt, četvrti po veličini u Austriji, rekao je u priopćenju da je s polica povukao zamrznute lazanje njemačke tvrtke ZHG, pošto su ispitivanja potvrdila prisutnost nedeklarirane konjetine. Velik broj gotovih jela povučen je iz trgovina u petnaestak europskih zemalja i u Hong Kongu.

U aferi s lazanjama Findus s konjetinom otkrivenim u Velikoj Britaniji, meso je bilo podrijetlom iz Rumunjske, ali je francuska veletrgovina mesom Spanghero optužena da je konjetinu u proizvodu deklarirala kao govedinu.