dobila podršku

Kongres njemačkog SPD-a, Katarina Barley predvodi stranku na europskim izborima

28.01.2024 u 21:41

Bionic
Reading

Potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley će predvoditi njemačku Socijaldemokratsku stranku (SPD) na europskim izborima nakon što je u nedjelju za to dobila podršku na stranačkoj skupštini u Berlinu

Barley je pozvala na odlučnu kampanju protiv desnog populizma i autokrata na izborima 9. lipnja.

"Ovo je odluka o budućem smjeru", rekla je Barley u prisustvu SPD-ovog kancelara Olafa Scholza.

Konzervativci i ekonomski liberali žele svesti Europsku uniju na puko unutarnje tržište dok drugi žele napustiti blok, kazala je Barley, što se odnosilo na krajnje desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD), koja visoko kotira u predizbornim anketama.

"Oni bi stvorili ozbiljnu opasnost za njemačko gospodarstvo u najkraćem vremenu", izjavila je Barley, koja osim njemačkog ima i britansko državljanstvo, a u vladi Angele Merkel je bila ministrica pravosuđa.

Barley je kritizirala ciljeve AfD-a kao "program protiv radničke srednje klase". Nazvavši stranku "novim nacistima", kazala je da smjeraju potkopati demokraciju i deportirati ljude stranog podrijetla, neovisno o tome imaju li njemačko državljanstvo.

Barley je optužila Europsku komisiju da nije djelovala protiv postupaka mađarskog premijera Viktora Orbana kojima su blokirane odluke koje su druge članice Europske unije odobrile.

"On ucjenjuje EU svojim blokadama", rekla je, istaknuvši europsku podršku za Ukrajinu, planove za proširenje te europski proračun, koje je Mađarska blokirala.

Premda bi Komisija mogla Mađarskoj uskratiti sredstva, to nije činila dovoljno konzistentno, kazala je.

"Vrijeme je da se Viktoru Orbanu pošalje jasna poruka", poručila je Barley, pozvavši na ukidanje načela o jednoglasnom donošenju odluka u EU-u.

Dvadeset sedam zemalja članica Unije će u lipnju održati izbore kako bi se odredio novi sastav Europskog parlamenta te politike i prioriteti bloka.