zagreb

Konferencija o fašizmu i antifašizmu u Europi

20.02.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Dvodnevna međunarodna Konferencija 'Fašizam i antifašizam u Europi danas', koja je počela u četvrtak u organizaciji hrvatskih antifaštista, osudila je jačanje ekstremne desnice i njezine napade na demokratske vrijednosti današnje Europe

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) Franjo Habulin ustvrdio je pred pedesetak sudionika, predstavnika antifašističkih udruga iz 15 država EU-a i šire regije, među kojima su i predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Wiggo Bergunt, da svjedočimo ponovnom usponu fašizma i sustavnom zatiranju antifašizma, što se nastoji maskirati forsiranjem osude komunizma i izjednačavanjem komunizma i fašizma.

Habulin je upozorio da se operira očitim neistinama jer su komunisti igrali zapažene uloge u mnogim pokretima otpora, a u Jugoslaviji su ga i pokrenuli i doveli do pobjedonosnog završetka, te da se uporno ignorira činjenica da je komunizam ideologija i pogled na svijet koji nikada nije ostvaren.

Po Habulinu, pogubnu ulogu u relativiziranju zločinačkog karaktera fašizma i istovremenom demoniziranju antifašizma imaju mediji, publicistika, obrazovni sustav, a nerijetko i crkve, a sve se to događa uz tihu suglasnost pojedinih demokratskih vlada i uz aktivno sudjelovanje EU-a.

'U takvim prilikama smatram nužnim da antifašisti podignu glas prosvjeda protiv onoga što se događa pod plaštem demokracije, a što nije ništa drugo nego priprema terena za zatiranje demokracije i obnovu fašizma uz zloupotrebu demokratskih institucija', poručio je.

Rasizam i teorija 'krvi i tla' nisu izraz domoljublja

Zločin nije i ne može biti izraz domoljublja. Zločinci koji su svoju krvavu rabotu obavljali oboružani rasnim teorijama i teorijom 'krvi i tla', nebulozama o 'rasi gospodara' i o 'rasno inferiornim narodima', niti su bili domoljubi, niti ih se takvima može i smije prikazivati.

'Zar ikoga još treba uvjeravati kako je antifašizam trajni sustav vrijednosti, primarno ljudsko, a ne političko opredjeljenje; da bez antifašizma nema demokracije, jer je opstanak demokracije uvjetovan zatiranjem fašizma', kaže Habulin.

Osudio je i 'bjesomučni konzumerizam i bespoštednu trku za profitom' jer dovode u pitanje ne samo stabilnost društava, nego i sam opstanak planeta Zemlje.

Globalne klimatske promjene svima su vidljive, ali ih kratkovidni moćni zagovornici brze zarade ne žele ni vidjeti, ni priznati. Upozorenja Pape Franje ili mlade aktivistice Grete Thunberg ostaju glasovi vapijućih u pustinji, kazao je.

Novinarima je dostavljeno priopćenje FIR-a u kojem se osuđuje zločin u Njemačkom gradu Hanau, u kojem je 43-godišnji ekstremni desničar ubio najmanje devetoro ljudi, te potom svoju majku i sebe.

Udruga izražava sućut rodbini i prijateljima žrtava, a istovremeno traži da odgovorni političari i akteri civilnog društva, kao i sve antifašističke organizacije postave jasan signal da rasističkom nasilju nema mjesta u društvu.

Tijekom sutrašnjeg dana, očekuje se, sudionici konferencije će donijeti deklaraciju u kojoj će izraziti odlučnost u očuvanju vrijednosti antifašizma i osuditi povijesni revizionizam koji jača u nizu europskih zemalja.