JOSEPH RATZINGER U AFRICI

'Kondomi nisu rješenje u borbi protiv AIDS-a'

17.03.2009 u 20:44

Bionic
Reading

Poglavar Katoličke crkve, papa Benedikt XVI, izjavio je da kondomi nisu odgovor na širenje AIDS-a u Africi. Papa se obratio novinarima u zrakoplovu, na letu Alitalije iz Rima za Yaounde, glavni grad Kameruna, gdje započinje svoj prvi posjet Africi

YAOUNDE - Joseph Ratzinger, poznatiji kao papa Benedikt XVI, premijerno je progovorio o upotrebi prezervativa na putu za Afriku. Vatikan se inače neizravno bori protiv AIDS-a promovirajući, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, seksualnu apstinenciju prije braka.

'Ne možete to riješiti dijeleći prezervative. Naprotiv, time se problem povećava', rekao je papa novinarima u zrakoplovu.

Pojedini svećenici i časne sestre koji rade s oboljelima od AIDS-a u Africi dovode u pitanje protivljenje Crkve upotrebi prezervativa.

Papa je najavio da će apelirati na međunarodnu solidarnost za Afriku u jeku globalne ekonomske krize. Istaknuo je da iako Crkva ne predlaže konkretna ekonomska rješenja, ona može ponuditi duhovne i moralne prijedloge.

Aktualnu ekonomsku krizu Benedikt XVI. pripisuje 'manjku etičnosti u ekonomskim strukturama'.

Papa će tijekom sedmodnevnog boravka u Africi posjetiti Kamerun i Angolu.

Oko 22 milijuna ljudi u subsaharskoj Africi zaraženo je HIV-om. Prema podacima UNAIDS-a, na tom je području 2007. godine živjelo dvije trećine svjetske populacije zaražene virusom AIDS-a.

Rebecca Hodes, koja radi za organizaciju Treatment Action Campaign u Južnoafričkoj Republici, kaže da bi se Benedikt XVI, da je ozbiljan po pitanju prevencije širenja zaraze, fokusirao na promoviranje dostupnosti prezervativa i informacija o tome kako ih pravilno koristiti.

'Umjesto toga, njegovo protivljenje prezervativima govori da je religijska dogma važnija od života Afrikanaca', rekla je Rebecca Hodes.