NOVI PREDSJEDNIK

Končevski: Vraćam Laburiste idejama Dragutina Lesara

21.03.2016 u 07:09

Bionic
Reading

Tomislav Končevski, novi predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada, izjavio je u HRT-ovom Dnevniku 3 da zamjera dosadašnjoj predsjednici Nansi Tireli to što se udaljila od osnovnih načela stranke. Utopili smo se u koaliciji koja trenutno nije dobra, kazao je Končevski

'Velika članova je ušla u stranku zbog stavova Dragutina Lesara. Stranka na tome počiva i moramo se vratiti njenim temeljima', kazao je Končevski. Dodao je da treba raditi na terenu. Radnika je sve manje, ali mi zagovaramo i sve one koji žive od vlastitog rada', rekao je Tomislav Končevski u Dnevniku 3 HRT-a.  

Istaknuo je da nije zadovoljan aktualnom koalicijom. Kazao je i da Laburisti neće podržati prijedlog proračuna za 2016. u Hrvatskom saboru.

'Socijala je izbrisana. Proračun je rađen na brzinu i nećemo ga podržati. Nemamo ni amandmane jer znamo da nema šanse da on sada prođe', rekao je Končevski.

Nakon prvog kruga glasovanja za čelno mjesto na 3. saboru stranke Končevski je ostvario malu prednost u odnosu na dosadašnju predsjednicu Nansi Tireli. Iako je dobio više glasova od Tireli, to nije bila natpolovična većina ukupnog broja od 170 izaslanika koju je tražio Poslovnik.

Naime, Končevski je u glasovanju 147 izaslanika dobio 79 glasova u odnosu na 68, koliko je dobila Tireli. Međutim, to je manje od 86 glasova potrebnih prema Poslovniku, pa je organiziran drugi krug glasovanja. Tada je za izbor bilo dovoljno više glasova od protukandidata, ali najmanje četvrtina od ukupnog broja izaslanika.

Nakon izbora Končevski je zahvalio svim delegatima, kandidatima i Tireli za dosadašnji rad i rezultate. Sada se malo odmorite, a onda svi skupa moramo raditi za boljitak naše stranke i društva u cjelini, poručio je Končevski, koji je i predsjednik stranačke podružnice u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Za potpredsjednike su izabrani Marko Magdić, načelnik općine Križ, i Robert Greblički, načelnik općine Veliko Trgovišće. Za tajnika stranke izabran je Damir Hrdas, dosadašnji tajnik i predsjednik podružnice Zagrebačke županije.

Osnovani u veljači 2010., Laburisti su već u prvoj godini osvojili šest saborskih mandata i držali čvrsto treće mjesto u istraživanjima potpore građana. No nakon loših rezultata na euroizborima 2014. ostavku je dao osnivač i predsjednik stranke Dragutin Lesar te je ona počela gubiti rejting, da bi do kraja prošlog saborskog saziva sa samo dva zastupnika izgubila zastupnički klub. Sada u Saboru imaju tri zastupnika, izabranih na listi koalicije Hrvatska raste