RIJEŠEN MISTERIJ

Konačno znamo zašto životinje izbjegavaju dalekovode

15.03.2014 u 21:08

Bionic
Reading

Znanstvenici već godinama znaju da brojne životinje u širokom luku izbjegavaju dalekovode, no donedavno nitko nije mogao objasniti zašto se to događa

Stručnjaci su ranije pretpostavljali da se životinje zapravo čuvaju šumskih čistina koje su iskrčene radi postavljanja i održavanja sustava opskrbe električnom energijom. No nitko nije znao reči zašto se slično ponašaju i u tundrama u kojima nema šuma.

'Šumske životinje ne vole prelaziti preko čistina', rekao je jedan od voditelja istraživanja dr. Nicholas Tyler. 'No bilo nam je teško objasniti zašto sobovi izbjegavaju dalekovode na Arktiku gdje nema drveća', dodao je.

Istraživanja su pokazala da se sobovi obično drže na oko pet i više kilometara od dalekovoda.

'To je bio misterij. No sada smo otkrili mehanizam koji to objašnjava', rekao je Tyler.

Nevidljivi bljeskovi

Analize Tylera i njegovih kolega s University Collegea u Londonu te Arctic University of Norway pokazale su da je pravi razlog za tajanstveno ponašanje životinja činjenica da gotovo sve mogu vidjeti ultraljubičasto svjetlo koje u bljeskovima emitiraju dalekovodi kada se u njima nakupi veliki naboj.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Conservation Biology, životinje se jako boje ovih bljeskova pa bi dalekovodi mogli biti važan uzrok smanjenja njihovih staništa i presijecanja njihovih migracija.

U svojoj studiji međunarodni je tim analizirao spektar zračenja koje se emitira u bljeskovima dalekovoda. Rezultati su otkrili da oni sadrže frekvencije koje su vidljive mnogim sisavcima, ali ne i ljudima.

'Većina sisavaca propušta nešto UV zraka u oči', rekao je član tima prof. Glen Jeffrey. 'Mi smo čudni, mi i majmuni, jer ne vidimo UV zrake. Većina životinja ih vidi', objasnio je.

Prof. Jeffrey je od 2011. do danas otkrio da je gotovo 40 vrsta sisavaca osjetljivo na UV zrake.

'Do sada se uvijek smatralo da su dalekovodi, sa stupovima i kabelima razapetima među njima, pasivne strukture koje stoje nepokretne na terenu i stoga ne smetaju životinjama. Međutim rezultati našeg rada pokazuju da su oni lanci bljeskova svjetlosti koji se protežu kroz tundru u zimskoj tami, a to jako uznemiruje životinje', rekao je dr. Tyler.

Stručnjaci ističu da problem nije ograničen samo na tundre, već postoji posvuda u svijetu. Tvrde da ga dodatno povećava nepredvidljiva priroda bljeskova zbog koje se životinje ne mogu naviknuti na njih. Stoga se nadaju da će električne kompanije poduzeti nešto da ga riješe.