nabujala rijeka prijeti

Pada Drava kod Botova, povukla se voda iz Šoderice, ali je i dalje kritično

09.08.2023 u 07:11

Bionic
Reading

Situacija u Podravini, gdje je Drava počela opadati, u srijedu ujutro slična je onoj jučerašnjoj, kritična naselja su Drnje, Torčec i umjetno jezero Šoderica gdje je poplavljeno 15-ak kuća.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Drave u Botovu i dalje je u padu i jutros u 6 sati iznosio je 544 cm.

Dobra je to vijest i za stanovnike u okolici Šoderice. Kako je jutros objavila općina Legrad na Facebooku, voda se u Šoderici povukla.

Kako N1 doznaje od vatrogasnog zapovjednik Koprivničko-križevačke županije Zvonimira Habijana, situacija na tom području je jutros puno bolja, sve je pod kontrolom, treba vremena da se voda povuče nakon čega slijedi sanacija.

Pozitivno je što vodostaj Drave, iz sata u sat, pada u Botovu, no potpuno povlačenje voda na ovom području potrajat će sigurno par dana, procijenio je jutros Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

„Tijekom srijede slijedi stabilizacija i normalizacija vodostaja, slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu“, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

Naveo je i kako će nizvodno od tih mjesta, na 200-tinjak kilometara dugom putu do Dunava, Drava sigurno ugroziti još neka naselja.

Protok od 2500-2600 metara kubnih u minuti ozbiljan je protok, kaže Novosel.

Rekordni vodeni val i vodostaj Drave u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se u petak, no Novosel ističe da se na području samog Osijeka ne očekuju neki problemi.

Bit će slično kao 2014., no od tada smo nadvisili i ojačali dravske nasipe, kazao je predstavnik Hrvatskih voda, dodajući kako će sigurno biti kritičnih mjesta, poput naselja Karašica.

To očekujemo za dva do tri dana, imamo vremena za pripremu i nadamo se da će sve proći bez problema, rekao je Novosel.

  • +21
Katastrofalne posljedice poplave i bujice na jezeru Šoderica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić jutros je objavio i fotografije kako Šoderica izgleda nakon poplave.

HAK javlja da je zbog vode na kolniku prekinut promet na cestama: Drnje-Botovo-Granični prijelaz Gola; u mjestu Bukevje; na lokalnoj cesti Donja Dubrava-Selnica Podravska; na nerazvrstanoj cesti u mjestu Palanjek kod Siska te na cesti Brezovica-Botinec (Brezovička cesta).