STOLJETNI MISTERIJ

Konačno dešifrirano prvih 10 riječi Vojnićeva rukopisa!

21.02.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Jedan britanski lingvist objavio je da je konačno uspio dešifrirati prvih 10 riječi misterioznog Vojnićevog rukopisa koji već cijelo stoljeće zbunjuje vrsne kriptografe

Prekrasno ilustrirano djelo nepoznatog autora napisano nepoznatim jezikom izaziva veliko zanimanje još od 1912. godine kada ga je Wilfrid Vojnić, američki trgovac rijetkim knjigama poljsko-litvanskog podrijetla, otkrio u jednom talijanskom jezuitskom samostanu nedaleko od Rima.

Rukopis od 230 stranica pisan je ptičjim perom, s lijeve strane na desnu, abecedom od 20-ak znakova, a danas se nalazi u posjedu Sveučilišta Yale. Analiza kvalitete rukopisa pokazala je da je autor pisao s lakoćom, što znači da je dobro vladao neobičnim slovima. Da misterij bude veći, glavne ilustracije, pomno iscrtane biljke, također su nepoznate botaničarima. Prošli mjesec objavljeno je jedno istraživanje prema kojem bi ključ tajne mogao biti pronađen u Meksiku - jezik bi mogao biti izumrli dijalekt meksičkog Nauhatija, a biljke s ilustracija endemske vrste Centralne Amerike.

Neki su stručnjaci ranije izrazili sumnje da tekst možda nema nikakvog smisla te da bi djelo moglo biti lukava prijevara. Naime, prema jednoj teoriji napravio ga je engleski avanturist Edward Kelley kako bi prevario Rudolpha II, cara Svetog Rimskog Carstva. Rudolph je Englezu za knjigu platio 600 dukata, što bi danas vrijedilo oko 50.000 dolara. U to vrijeme rijetke su knjige bile dokaz bogatstva i moći.

No neke prošlogodišnje računalne analize globalnih uzoraka u učestalosti i nizanju riječi koje bi mogle ukazivati na određeno značenje dale su naslutiti da bi knjiga ipak mogla biti vjerodostojna. Primjerice riječi koje bi mogle biti povezane s botanikom češće se nalaze uz ilustracije biljaka, a rjeđe uz ilustracije astroloških pojava.

Korijander, smreka, bik...

Konačno je ovaj tjedan Stephen Bax, profesor primijenjene lingvistike na Sveučilištu Bedfordshire u Engleskoj, objavio da je dešifrirao 14 znakova tajanstvenog pisma te da može pročitati desetak riječi rukopisa kao što su primjerice korijander, kukurijek i smreka koje se nalaze uz ilustracije biljaka. Također je otkrio riječ bik koja je napisana uz ilustraciju zvijezda Plejada, odnosno Vlašića u zviježđu Bika.

'Na ideju identificiranja odgovarajućih riječi došao sam na temelju povijesnog pristupa uspješnog dešifriranja egipatskih hijeroglifa i drugih misterioznih pisama, a pomoću imena dešifrirao sam dio pisma', objasnio je Bax.

'Uspio sam povezati neke biljke s njihovim imenima istražujući srednjovjekovne rukopise o biljkama na arapskom i drugim jezicima, a potom sam počeo s dekodiranjem i ostvario uzbudljiv uspjeh', dodao je britanski lingvist.

Bax smatra da je rukopis pisan nekim bliskoistočnim ili azijskim jezikom, a nada se da će mu se drugi stručnjaci pridružiti u istraživanju jer je posao dešifriranja tek na početku.