SABOR O POPISU BIRAČA

'Konačno ćemo znati broj fiktivnih birača'

13.07.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su raspravu o Zakonu o popisu stanovništva kojim će se raspisati još jedan postupak popisivanja stanovništva za travanj sljedeće godine.

'Za godinu dana ćemo konačno saznati točan broj fiktivnih birača', tako je novi popis stanovništva prokomentirao SDP-ov Arsen Bauk, poručivši da će njegova stranka prijedlog zakona podržati.

Upozorio je Bauk pritom da se, iako se ne izračunavaju istom metodom, popis stanovništva i popis birača mogu usporediti. 'Broj birača odgovara otprilike 85 do 90 posto broja stanovništva. Dobit ćemo popis stanovništva, no sudeći prema sudbini Zakona o prebivalištu, i dalje nećemo dobiti pravi popis birača', poručio je Bauk

HNS-ova Danica Hursa predložila je da se zbog gospodarske krize popis birača obavi kroz dva koraka. U prvom koraku, rekla je Hursa, na adrese građana  poslao bi se upitnik koji bi oni bili obvezni ispuniti i plaćenim pismom vratiti u ministarstvo, a u drugom koraku popisivači bi izašli na adrese onih koji nisu odgovorili na pismo.

Popisom koji će se provesti od 1. do 28. travnja sljedeće godine popisivati će se, kako je pojasnio državni tajnik Pavle Matičić, hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Popis neće obuhvatiti osobe koje u Hrvatskoj imaju prebivalište, ali su odsutne dulje od jedne godine, kao ni one koji imaju boravište u Hrvatskoj kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati te studente koji studiraju u inozemstvu.

Prema vladinoj računici popis stanovništva trebao bi koštati 174,9 milijuna kuna, no na tu brojku je upozorio Bauk. 'Čuli smo da će referendum doći 180 milijuna kuna. Kada usporedimo te dvije brojke, 17 tisuća ljudi će mjesec dana ići po kućanstvima i postavljati po 40-50 pitanja i to će koštati oko 175 milijuna kuna. S druge strane, ovo gdje će se u jedan dan provesti referendum s jednim pitanjem trebalo bi koštati 180 milijuna kuna. To samo pokazuje koliko su te izjave o referendumu bile politikantske', rekao je Bauk