SMEĆE KAO GORIVO

Komunalni otpad pokretat će cementaru u Kaštelima

22.05.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Johannes Ruppert s njemačkog istraživačkog instituta za cementnu industriju Verein Deutscher Zementwerke (VDZ) održao je u splitskom hotelu Radisson Blu predavanje na konferenciji pod nazivom 'Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća'

Ruppert je prenio dio njemačkih iskustava u posljednjih 27 godina. Naime, industrija cementa u Njemačkoj je 1985. počela s korištenjem zamjenskih goriva, poput otpada. Tom projektu su prethodile studije koje su imale u vidu stroge njemačke i europske kriterije.

Spaljivanje otpada na visokim temperaturama od 1.450 stupnjeva Celzijusa je ujedno i dio politike te zemlje u gospodarenju otpadom. Ova priča prilično je zanimljiva za Split s obzirom na to da se u budućnosti u Cemexovim cementarama planira spaljivanje dijela otpada.
Ruppert je kao primjer zamjenskog goriva naveo automobilske gume koje su visokoenergetsko gorivo, a ujedno se metali koji su u sastavu tih guma koriste kao dodatak poluproizvodu klinkeru.

Naglasio je da se informirao i doznao da se u Hrvatskoj zapravo ne gospodari otpadom, a neselektivno odlaganje otpada smatra većim problem za okoliš od korištenja zamjenskih goriva u cementarama.

Prema njegovim riječima u Njemačkoj je sada korištenje zamjenskih goriva dovedeno na razinu od 61 posto i samo u 2010. se na takav način uštedjelo 2,3 milijuna tona ugljena. Od 35 cementara u toj zemlji 33 koriste zamjenska goriva.
Ruppert je naglasio da nadležna tijela kontroliraju emisije plinova u tim pogonima u 27 godina nisu zabilježene štetne posljedice.

Branko Mozara, glasnogovornik Cemexa, rekao je da će ta tvrtka početi koristiti komunalni otpad kao zamjensko gorivo kada se to kod nas uredi prema planovima nadležnog ministarstva te napomenuo da cementare Holcim u Istri i cementara u Našicama već imaju dozvolu i koriste zamjenska goriva.

U Holcimu kao zamjensko gorivo koriste automobilske gume. Na skupu u Radissonu nisu sudjelovali predstavnici protivnika spalionice u Cemexu koji su svoj prosvjed najavili 24. svibnja u Kaštel Sućurcu.

187797,183939,77226,150347