unutarnja pitanja

Komšić: Dodikov poziv Milanoviću, Vučiću i Erdoganu neprihvatljiv

29.08.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u nedjelju je odlučno odbacio ideju njegovog kolege u državnom vrhu Milorada Dodika da se predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske uključe u pregovore o rješavanju unutarnjih pitanja u BiH

"Ne vidim na koji način bi danas dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU-a i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Daytonskog sporazuma", kazao je Komšić u reagiranju na Dodikov prijedlog.

Dodik je ranije tijekom dana pozvao predsjednike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Hrvatske Zorana i Milanovića te Srbije Aleksandra Vučića da postanu medijatorima u pregovorima čiji bi cilj bio dogovor o budućnosti BiH. Obrazložio je to konstatacijom kako je Daytonski sporazum praktično mrtav pa je nužan novi dogovor.

Dodik je kazao kako nema povjerenja u druge međunarodne posrednike pa vjeruje jedino Erdoganu i Vučiću a želio bi da im se u ulozi posrednika pridruži i Milanović.

Komšić je na to odgovorio konstatacijom kako je Dodik prije svega nedosljedan jer stalno govori kako ne želi da stranci sudjeluju u političkim procesima u BiH a sada kaže kako mu se zapravo ne sviđaju neki među njima pa bi sam birao njemu podobne posrednike.

Željko Komšić je istaknuo kako je Daytonski sporazum ionako moguće mijenjati jedino u parlamentu BiH i to ne može ovisiti o stajalištima drugih država.

Dodikova je teza kako je novi dogovor o budućnosti BiH nužnost jer je jedina alternativa tome disolucija BiH.

On je tu tezu iznio i pred Erdoganom kada je turski predsjednik u petak boravio u Sarajevu.

Turski predsjednik te procjene nije komentirao a Dodik ih je ponovio u nedjelju pred novinarima u mjestu Stričići kamo je došao na skup posvećen piscu Petru Kočiću.

Na skupu se dohvatio i mikrofona te je pjevajući 'narodnjake' zabavljao okupljeno mnoštvo.

Društvenim su se mrežama proširile snimke na kojima Dodik pjeva pjesmu s refrenom "Ima jedna dobrih nogu, ništa joj ne mogu".

Njemu je društvo na skupu radio srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin koji je tamo kazao kako je Republika Srpska "ključna za opstanak srpskog naroda" te će Srbija stoga nastaviti snažno podupirati taj entitet.