incident u požegi

Komora osudila napad na medicinsku sestru u Požegi i zatražila da se u bolnice uvedu zaštitarske službe

08.11.2018 u 13:44

Bionic
Reading

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi u utorak, 6. studenog, 78-godišnji pacijent iznerviran dugotrajnim čekanjem u redu, odvijačem je napao medicinsku sestra koja je zadobila lakše ozljede glave. Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je ovaj napad i podsjetila na nasilje s kojim se součavaju medicinski djelatnici

'Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi ukazati na dubinu ovog problema i nužnost njegovog sustavnog rješavanja.', zaključila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, Slava Šepec.

Komora je u svibnju ove godine provela istraživanje čiji su rezulatati pokazali da je 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

'Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti. Također je neophodno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu.', ističe predsjednica Komore.