frans timmermans

Komisija je jasno rekla da je za arbitražu, ali to moraju riješiti Slovenija i Hrvatska

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2019 08:04
  • Objavljeno 01.03.2019 u 08:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans koji je boravio u posjetu Ljubljani kao 'spitzenkandidat' europske grupacije socijaldemokratskih stranaka pred svibanjske izbore za Europarlament odbacio je u razgovoru za Slovensku televiziju ocjenu da je Komisija bila neuspješna kad je riječ o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, kazavši da spor oko arbitraže dvije države članice moraju riješiti same

'Europska komisija o tome se je dovoljno jasno izrazila. Arbitraža je dala rezultat i smatramo da to sada treba primijeniti u obje države, ali se o tome moraju dogovoriti dvije države same. Komisija na tome ustraje, ali sama nema druge uloge - to je spor dviju država', kazao je Timmermans u razgovoru za Slovensku televiziju, upozorivši da nerješenje tog pitanja može imati negativni utjecaj u regiji.

'Loše je kad dvije države imaju granični spor, kakav je to onda uzor za druge ako se EU bude širila na područje u kojemu je toliko graničnih prijepora?', upitao Timmermans, dodavši da mora postojati način da se to riješi i da je došlo vrijeme da se Hrvatska i Slovenija dogovore kako primijeniti arbitražno rješenje.

'One to moraju učiniti same, Europska komisija nije stranka u tom procesu', naglasio je Timmermans na mišljenja u Sloveniji da bi Komisija trebala odlučnije posredovati u sporu ili se pridružiti tužbi Slovenije koju je protiv Hrvatske povela pred sudom EU-a u Luksemburgu oko arbitraže. Timmermans je u Sloveniji bio gost predsjednika slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana koji je rekao da im taj posjet daje 'dodatnu energiju' da se ta stranka u kampanji pred europske izbore bori za Uniju u koju slovenski socijaldemokrati vjeruju.

'To je Unija koja je uspješna, odvažna, a u isto vrijeme solidarna i pravedna. Unija mora biti uspješna i odvažna kako bi bila globalno konkurentna, ali mora biti pravedna i solidarna, a treba štititi i interese manjih nacija', kazao je Židan, predsjednik slovenskog parlamenta i koalicijski partner u vladi premijera Marjana Šarca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!