UPOZORENJE STRUČNJAKA

Komercijalizacija ugrožava kvalitetu visokog obrazovanja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.07.2011 16:40
  • Objavljeno 11.07.2011 u 16:05
Filozofski fakultet pobuna

Filozofski fakultet pobuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Kvaliteta visokog obrazovanja mogla bi biti ozbiljno ugrožena komercijalizacijom kakva se najavljuje prijedlozima zakona o visokom školstvu, upozoreno je na tribini Akademske solidarnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Hrvatska je malo tržište koje rezultira premalim sredstvima da bi se mogao razviti puni obrazovni i znanstveni sustav', poručio je Ivan Rimac, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, gostujući na tribini Sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost koji je u štrajku zbog najave prihvaćanja paketa zakona o visokom obrazovanju.

Rimac smatra kako 'nema jamstva da će obrazovni sustav nakon uvođenja novih zakona ostati na istoj razini kvalitete', uz upozorenje da se 'obrazovni sustav ne može temeljiti samo na savjesti onih koji će o njemu odlučivati, ali i bez drugih oblika poticanja kvalitete ili sustava koji štite kvalitetu'.

'Cilj zakona je što viša tržišna cijena na tržištu obrazovanja, a ideja tržišta počiva na divljem tržištu i ne predviđa kontrolne mehanizme. Trebalo je ići na povećanje kvalitete unutar obrazovnog sustava, a ne na povećanje poslušnosti prema političkoj strukturi', rekao je Rimac.

Osim Rimca, govorio je i Tomislav Smoljanović iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji je nedavno, zajedno sa suradnicima, razotkrio kako su američke tvrtke sustavno prikrivale neželjene nuspojave uređaja za liječenje kralježnice. Smoljanović je govorio o tome da 'treba uvesti kontrolne mehanizme kako bi se izbjegli izravni utjecaji industrije na ishode znanosti istraživanja' i napomenuo da 'znanost u Hrvatskoj ne bi smjela biti pod izravnim utjecajem privatnog kapitala'.

Akademska solidarnost odlučila je svakog dana koji provode u štrajku održati jednu javnu tribinu, pa će u utorak biti predstavljena međunarodna iskustva u području javnog i privatnog visokog obrazovanja, a za srijedu je najavljena javna tribina na temu obrane javnog dobra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi