posljednji pozdrav

Komemoracija za Denisa Lovrovića: Odlazak vrhunskog fotoreportera

23.01.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Komemoracija za fotoreportera Denisa Lovrovića održana je u utorak u Novinarskom domu u Zagrebu, a predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko te fotoreporteri i novinari Davor Kovačević, Ladislav Tomičić i Lajla Veselica istaknuli su Lovrovićevu vrhunsku profesionalnost

''Napustio nas je čovjek koji je, prije svega, bio dobra osoba i vrhunski fotoreporter'', kazao je Zovko. Dodao je i kako gotovo svaka njegova fotografija ''može biti cover za bilo koji album bilo kojeg najboljeg benda na svijetu''.

Najavio je da će uskoro u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) biti predstavljena izložba Lovrovićevih najboljih radova i na taj će se način odati počast tom vrhunskom fotoreporteru koji je najdulje radio za Novi list, ali i dug niz godina za AFP (Agence France - Presse).

Fotoreporter Davor (Dado) Kovačević rekao je kako je Lovrović bio ''genijalac'' koji je radio fenomenalne fotografije, ''šaketao se iz prvog reda'', a ''osjećaji su bili ispred njega'' jer bi se već na dolasku na teren s velike udaljenosti moglo znati kakvog je Lovrović raspoloženja.

''Slikao je i ono što je najviše volio, a to je bila muzika za koju je živio. No, slikao je sjajno i ono što je mrzio'', naglaso je Kovačević. Lajla Veselica iz AFP istaknula je iznimne profesionalne dosege Lovrovića, ocijenivši da je bio sjajan fotoreporter svjetske klase te sjajan kolega i dobar čovjek.

  • +29
Komemoracija za fotoreportera Denisa Lovrovića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Novinar Ladislav Tomičić istaknuo je Lovrovićeve profesionalne kvalitete, dodavši kako bi bez fotografije novinarska profesija bila slijepa ili u najboljem slučaju – slabovidna. Kriza i stabilizacija dvije su pojave koje nas na ovim prostorima prate od rođenja do smrti, a u krizi klasičnih medija među prvima stradavali su ''fotići, kako su ponižavajućim deminutivom često nazivani fotoreporteri, rekao je Tomičić.

''Na vrhuncu transformacije tiskanih medija u ovo što danas jesu, kada su od novina u kojima smo zajedno radili ostali samo dugmići, Denis Lovrović je bio sidro i upisao se u nezaposlene. Nije otjeran, sam je tako odlučio. U njegovoj arhivi ostalo je stotine i stotine vrhunskih fotografija'' kazao je Tomičić. To je materijal za barem nekoliko fotomonografija pri čemu bi, naglasio je, bila najbolja ona koja se tiče glazbe i glazbene scene.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Prije oproštajnih riječi na komemoraciji su bile puštene ''Soul to squeeze'', pjesma Red Hot Chili Peppersa te ''Gume na kotačima'' Pips, Chips& Videoclipsa. Na kraju komemoracije pušten je ''Blitzkrieg Bop'' Ramonesa.

Lovrović jedan od najplodnijih i najraznovrsnijih hrvatskih fotoreportera

Denis Lovrović rođen je 1971. u Rijeci, gdje je završio srednju školu. Zarana se počeo baviti fotografijom, koja mu je bila i hobi i profesija.

Lovrović je puna tri desetljeća, od 1989. do 2019. radio za Novi list, a dugi niz godina, sve do samog kraja, participirao je i u radu AFP-a, jedne od najvećih i najznačajnijih svjetskih novinskih agencija. Bio je redoviti član HND-a.

Kako je istaknuto na komemoraciji u Zagrebu, Lovrović je bio jedan od najplodnijih, najraznovrsnijih i radovima najsugestivnijih hrvatskih fotoreportera svih vremena.

Denis Lovrović umro je 16. siječnja, a pokopan je u ponedjeljak na riječkom groblju Kozala.