'u vučićevoj maniri'

HND i Sindikat novinara: Verbalni Plenkovićev napad na N1 je opasna najava

11.01.2024 u 17:38

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da je odgovor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića novinarki N1 televizije "brutalni verbalni napad" i "opasna najava" načina na koji će se, uoči izbora, odnositi prema medijima "koji mu nisu po volji"

Nakon što je novinarka N1 televizije pitala premijera strahuje li da bi predsjednik Republike Zoran Milanović mogao poništiti izbor glavnog državnog odvjetnika ako procijeni da se nisu poštovale procedure, Plenković je, kako navode u priopćenju, "odgovorio u maniri srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji se svakodnevno obračunava s navedenom televizijom u Srbiji, i to optužbom da N1 u Hrvatskoj radi 'polulegalno'".

Takve optužbe, kažu iz HND-a i SNH, govore u prilog činjenici da je premijer odlučio krenuti u otvoreni napad i zastrašivanje svakoga tko ne svira političku glazbu koju on voli i tko profesionalno radi svoj posao.

Takvo ponašanje je zabrinjavajuće i opasno, kako za novinarsku profesiju, tako i za javni interes te je za svaku osudu, istaknuli su u priopćenju te ustvrdili da "premijer Plenković godinama docira i vrijeđa novinare te ima stalnu potrebu biti glavni urednik svih hrvatskih medija".

"Kad već koristi termin 'polulegalno', pitamo ga hoće li odgovarati ako netko njegove riječi shvati kao poticaj da se krene obračunavati s našim kolegicama i kolegama. I treba li ga podsjećati da je N1 televizija prije tri godine zatražila dobivanje nacionalne koncesije?“, upitali su iz HND-a i SNH.

"Kada ovom napadu dodamo i uporno guranje izmjena Kaznenog zakona, odnosno 'lex AP', koji će ostaviti katastrofalne posljedice za novinarsku profesiju, te kandidaturu čovjeka za čelno mjesto DORH-a koji bi privodio novinare i čvrsto zagovara donošenje takvih zakona, onda se s pravom treba zabrinuti i zapitati tko je sljedeća premijerova meta", napisali su u priopćenju.

Naglasili su i da je zakonodavni okvir Republike Hrvatske jasan kada su u pitanju mediji i njihov rad. Prema Zakonu o medijima, svaki medij koji djeluje na području Republike Hrvatske ima pravo na slobodan rad, zaključuje se.