polaganje vijenaca

Komemoracija na 79. godišnjicu masovnog ustaškog zločina u Gudovcu

28.04.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Gudovac u utorak je odana počast žrtvama prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima u bjelovarskom kraju 28. travnja 1941., dakle već 18 dana nakon uspostave NDH

Pripadnici tadašnje Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu jednog od čelnika ustaškog režima Eugena Dide Kvaternika dan ranije uhitili su 200 mještana sela u okolici Bjelovara te su ih sljedećeg jutra streljali u Gudovcu.

Odavanju počasti žrtvama prisustvovali su, među ostalima, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević, potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Rajko Ostojić, kao i predstavnici županije i Grada Bjelovara.

Milošević je napomenuo da je do zločina u Gudovcu došlo niti mjesec dana nakon proglašenja NDH 10. travnja 1941, da su već u prvim tjednima usvojeni rasni zakoni i otvoren prvi logor, a u Gudovcu se dogodio prvi organizirani masovni zločin.

'Ubijeni su ljudi, Srbi, seljaci iz Gudovca i susjednih sela. Taj zločin nije bilo slučajan i označio je početak zločinačke genocidne politike. Važno je da se ovdje okupljamo i govorimo o tome, jer naša stvarnost je takva da imamo jake i glasne snage koje negiraju ovaj zločin i ustašku NDH', naglasio je.

Ostojić je nevjerojatnim ocijenio da su se još prije 80 godina ljudi ubijali samo zato što su drukčije vjeroispovjesti.

'Moramo podsjećati naše mlade, učenike i studente što se ovdje dogodilo i moramo biti načistu s time da je tzv. NDH najveća sramota u povijesti hrvatskog naroda, nacistička i fašistička tvorevina s rasnim zakonima i zato smo danas ovdje. Ovakvo zlo nikada se ne smije ponoviti', poručio je.