vruća tema

Kome je leglo trgovanje genocidom u Srebrenici: Kako su se Milanović i HDZ BiH upleli u opasnu političku igru

03.12.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović osupnuo je hrvatsku i bosanskohercegovačku javnost izjavom da svaki genocid nije isti. Milanović si je dao pravo gradirati i uspoređivati genocide, začinivši sve nevjerojatnom porukom da ni svaka žrtva nije ista

Milanović je u petak pojasnio svoju jučerašnju izjavu da postoje različite kategorije genocida kazavši da u tome nema ništa pogrešno ili zlonamjerno.

'Srebrenica je težak zločin s elementima genocida i to je sud utvrdio. To je nekima ljudima dobro leglo, nekim neljudima nije dobro leglo. Nije isto događa li se nešto u plinskim komorama ili s mačetama...', kazao je Milanović, istaknuvši da Bakir Izetbegović nije predstavnik tolikog postotka političkih Bošnjaka kao što je Čović Hrvata. 'Izetbegović izjednačuje Tuđmana i Miloševića, Ratka Mladića i hrvatske generale...', rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik samo se nadovezao na skandalozno svrstavanje HDZ-a BiH uz pokušaje SNSD-a Milorada Dodika da poništi zakon o zabrani negiranja genocida u BiH koji je donio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. Milanović je u četvrtak savjetovao predsjednicima SNSD-a i HDZ-a Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću da to ne rade, ali se potom na sebi svojstven način upustio u kvantifikaciju genocida.

'To je moj stav generalno, međutim postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora', poručio je hrvatski predsjednik te je tako došao na sklizak teren negiranja ratnih zločina i genocida ili, preciznije, odbacivanja presuda Haškog suda koji je u slučaju Srebrenice donio onu za genocid.

  • +2
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se glasalo o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida, osim političkih predstavnika Srba, za prijedlog su glasali delegati HDZ-a BiH u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. S obzirom na to da su protiv glasali svi politički predstavnici Bošnjaka, zaključak nije usvojen bez entitetske većine pa je otišao na usuglašavanje.

Iako prijedlog nije usvojen, ostavio je gorak okus u ustima jer se HDZ BiH zbog savezništva s Dodikom svrstao na stranu negatora srebreničkog genocida. Najmoćniji bošnjački političar Bakir Izetbegović u četvrtak je pozvao Čovića da ne radi stvari koje provociraju bošnjačke glasače i bošnjački narod u BiH.

'Da ste kazali da će Hrvati s ostalim patriotima braniti ovu zemlju, jako biste povećali šansu da se postigne sporazum. Ovako su se sve te šanse degradirale. Čak i poslije incidenta s dodjelom odlikovanja generalu Lisici, koji je načinio zločine protiv Hrvata u Hrvatskoj, nakon kojeg je smijenjen ambasador Hrvatske u BiH, Čović nije izvukao pouke i napravio je tešku grešku prije dva, tri dana', poručio je Izetbegović. Predsjedajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se HDZ BiH svrstao na stranu negatora genocida, a Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, kazao je da je tamošnji HDZ zabio Bošnjacima nož u leđa.

  • +11
Srebrenica-Potočari Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Zbog iznimno negativnog odjeka u javnosti podrške pokušaju obaranja odluke o zabrani negiranja genocida u Srebrenici oglasio i sam Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, ispričavši se svima koje je povrijedio njegov potez.

Čović se opet javio: Spinovi i lažne priče

'Što se tiče mog ponašanja u Domu naroda, nikome ja ništa ne dugujem. Nadam se da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Taj zakon nije prošao, niti će proći i to su samo zaključci. A ako je to nekog povrijedilo – ja se ispričavam', poručio je predsjednik HDZ-a BiH u četvrtak.

U petak se opet dotaknuo te teme kazavši da su spinovi koje je doživio od politike iz Sarajeva nakon glasanja u Domu naroda stvorili lažnu priču.

'Izjašnjavali smo se o zaključcima. Problem je to što se netko igra osjećajima žrtava, zbog toga sam se i ispričao žrtvama', poručio je Čović.

Vodeći političari tzv. probosanskog bloka stranaka šute

Dok je HDZ-ovo svrstavanje uz Dodika već danima top tema u bosanskohercegovačkim medijima, Milanovića začudo još uvijek nisu komentirali vodeći političari iz tzv. probosanskog bloka stranaka iako su njegovu izjavu prenijeli gotovo svi mediji.

Na Milanovića je reagirao Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, koji je na Twitteru objavio kako je zadovoljan reakcijom hrvatske javnosti i medija na relativiziranje genocida u Srebrenici jer je poruka da se negiranje genocida u Srebrenici ne može normalizirati.

'Bez obzira na izjave Zorana Milanovića, reakcija javnosti i medija u Hrvatskoj pokazala je da tamo nije moguće normalizovati negiranje Srebrenice. Mnogo je razloga za to - od veza među ljudima do aktivizma - ali to je manje bitno. Bitno je da je tako', poručio je Suljagić, inače oštar kritičar hrvatske politike prema BiH.

Oglasio se i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske Armin Hodžić. Poručio je da se, nažalost, po svemu sudeći u hrvatskom političkom prostoru genocidom u Srebrenici počelo trgovati na način da se ne želi zamjeriti Miloradu Dodiku kao odabranom ‘zaštitniku hrvatskih nacionalnih interesa’.