TKO DRUGOME JAMU KOPA...

Kome afera Barbika ide u prilog?

04.07.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Pomalo bizarna afera nazvana 'Barbika' u kratkom vremenu zatresla je temelje hrvatske političke scene, potaknuvši prepucavanje tko je kome podmentuo

Sve se odigralo vrlo brzo. Nakon što je dokument naslovljen 'Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo' napisan na 13 stranica, stigao u Ured predsjednika poštom, predsjednik je odmah reagirao i ekspresno na Pantovčak pozvao odabrane novinare kojima je objasnio da mu cijelu priču namješta obavještajno podzemlje.

Prvi je priču na svom Facebook profilu zakotrljao Romano Bolković koji u javnosti u posljednje vrijeme promiče priču da pravi HDZ-ovci nisu zadovoljni odabirom Kolinde Grabar Kitarović kao predsjedničke kandidatkinje jer joj je poziciju u NATO-u sredio Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ, a ujedno i Josipovićev savjetnik. Slijedili su ga odabrani mediji koji su pozvani na Pantovčak, a simptomatično je što je afera stigla zapakirana s objašnjenjem.

Potom je predsjednik u petak na konferenciji za novinare, koju je prenosila državna televizija, jasno aludirao na to da iza svega stoji HDZ, kazavši da 'društvo Tomislava Karamarka više sliči na obavještajnu bojnu, nego na političku organizaciju'.

Naglasio je da ne vjeruje da Kolinda Grabar Kitarović s tim ima neke veze, ali je ponovio da je moguće da s tim imaju veze paraobavještajni izvori i da ne može tvrditi da je priča podvaljena iz neke stranke, ali rukopis je prepoznatljiv. Dodao je da takva izjava nije istinita jer kad se pogleda tko ima interes za objavljivanje takvih pamfleta, onda to zasigurno nije on. Kolinda Grabar Kitarović za tportal zgroženo je kazala da ono što je vidjela na portalima ne može ni komentirati.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da se uoči izborne kampanje pokušava ocrniti i diskreditirati HDZ-ova pobjedničkog kandidata. Karamarko je naglasio da predsjednik Josipović ima instrumente u rukama, a preko Vlade i policiju, i može ispitati tko se time bavi, umjesto da to publicira preko pojedinih medija.

U trenutku kada Kolinda Grabar Kitarović iz ankete u anketu smanjuje zaostatak pred predsjednikom Josipovićem, a da zapravo nije ni počela s kampanjom, ostaje otvoreno pitanje kome je u interesu podvaliti tako loš materijal. Kao scenarij za špijunski film B produkcije.

Špekulacije bujaju i kreću se od toga da iza svega stoje Karamarko i Vaso Brkić sa svojim špijunskim zaleđem – kako to sugerira Josipović, do toga da iza svega stoji Josipović osobno i pokušava diskreditirati svoju protivnicu, odnosno preventivno umanjuje važnost mogućih sličnih uradaka protiv njega, pa do teze da iza svega stoji krajnja desnica (paraobavještajno podzemlje) koja nije zadovoljna ni jednim kandidatom.