SENZACIONALNO OTKRIĆE

Kombinacija lijekova liječi 60 posto ubojitog raka!

01.06.2015 u 15:04

Bionic
Reading

Tim britanskih znanstvenika otkrio je da kombinacija dva postojeća lijeka koji djeluju na obrambeni sustav organizma smanjuje opasan rak kože melanom kod gotovo 60 posto pacijenata. Postoji mogućnost da bi se ova ili slična metoda također mogla primijeniti u liječenju drugih vrsta tumora

Međunarodno istraživanje provedeno je na 945 oboljelih, a u njemu su se tumori u uznapredovaloj fazi smanjili ili su ostali stabilni u prosječnom razdoblju od 11,5 mjeseci. Znanstvenici za sada još ne znaju mogu li efekti lijekova biti i trajniji jer ispitivanja nisu vođena dovoljno dugo.

Dobra vijest je i to što postoji mogućnost da bi se sličan mehanizam mogao koristiti u liječenju drugih tumora. Loše je to što lijekovi iz za sada nepoznatih razloga na neke ljude jednostavno ne djeluju. Također je problematično to što kod nekih izazivaju nuspojave kao što su proljev i osip.

U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 500 novih slučajeva melanoma od kojega umire 50 posto oboljelih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a 132.000 oboli od melanoma, od čega godišnje umre 41.000 ljudi. Rak kože u svijetu je u naglom usponu; ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje. U Hrvatskoj se melanom još uvijek uglavnom otkriva u uznapredovaloj fazi.

Kako funkcionira koktel lijekova?

Nova metoda liječenja temelji se na kombinaciji dva poznata lijeka koji djeluju na obrambeni sustav.

Obrambeni sustav je moćno oružje u borbi protiv infekcija i stranih tijela. Međutim u njemu postoje mnoge kočnice koje su ugrađene kako ne bi napadao vlastita tkiva. Rak, koji se sastoji od podivljalih vlastitih stanica kojima je svojstvena nekontrolirana dioba i sposobnost prodiranja u ostala tkiva, koristi ugrađene kočnice kako bi izbjegao napade obrambenog sustava.

U novije vrijeme znanstvenici otkrivaju sve više lijekova koji imaju sposobnost srušiti ove kočnice. U tu skupinu spadaju i ipilimumab i nivolumab koji se u novoj terapiji koriste u kombinaciji.

Ipilimumab koji se u ljekarnama naziva Yervoy, aktivira obrambeni sustav tako da djeluje na CTLA-4, protein koji utišava obrambeni sustav. Kada ipilimumab isključi inhibirajući protein, citotoksični limfociti T mogu nastaviti otkrivati i uništavati stanice raka.

Nivolumab, lijek koji se prodaje kao Opdivo, blokira aktiviranje receptora stanične smrti proteina PD-1 na površini T stanica. Kada se molekula ligand 1 ili 2 programirane stanične smrti (PDL-1 ili PDL-2) veže za PD-1, T stanica postaje neaktivna. Mnoge stanice raka stvaraju PD-L1 pa ih T stanice ne mogu uništiti. Kada nivolumab blokira PD-1, PD-L1 se ne može vezati za njih pa su T stanice ponovno sposobne napadati stanice raka i uzrokovati njihovu staničnu smrt. Budući da oslobađa obrambeni sustav samo u okolini tumorskih stanica, ima manje nuspojava od drugih lijekova.

Ipilimumab, kada se koristi sam, djeluje na 19 posto tumora, i to samo tijekom dva i pol mjeseca.

'Kombinacijom ova dva lijeka zapravo se uklanjaju dvije kočnice obrambenog sustava tako da on postaje sposoban prepoznati tumore koje prije nije mogao i uništavati ih', objasnio je dr. James Larkin, konzultant u Bolnici Royal Marsden.

'U imunoterapijama nikada nismo vidjeli razine smanjivanja tumora veće od 50 posto pa je ovo vrlo značajno. Mislim da će ova metoda u budućnosti imati velik potencijal u liječenju raka', dodao je.

Ipilimumab se pacijentima daje intravenozno svaka tri mjeseca. Godišnje količine koštaju oko 140.000 eura.

Znanstvenici koji razvijaju imunoterapije smatraju da bi one mogle postati vrlo učinkovito oružje u borbi protiv različitih vrsta raka.