SUDBINA BIVŠEG MINISTRA

Komadina zbog zdravlja ne može biti ministar, ali može u Sabor

04.04.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Po istim onim zakonima koji su zbog njega mijenjani, Zlatko Komadina ne može se vratiti na mjesto primorsko-goranskog župana. 'Za utjehu' mu ostaje mjesto u Hrvatskom saboru koje je stavio u mirovanje u trenutku kad je postao ministar u Vladi Zorana Milanovića

Potvrdu da će se, nakon ostavke na dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture zbog zdravstvenih razloga, Zlatko Komadina vratiti u saborske klupe novinarima su dali i u hrvatskoj Vladi. Do izbora novog ministra tu će dužnost obnašati dosadašnji Komadinin zamjenik Zdenko Antešić

Budući da je na izborima 4. prosinca izabran u Hrvatski sabor na listi Kukuriku koalicije, a potom i umirovio mandat, nakon ostavke pruža mu se prilika za povratak na drugu stranu Markova trga.

Pusić: Izrazito fin čovjek

Na traženje novinara, ostavku Zlatka Komadine komentirala je i šefica diplomacije Vesna Pusić.

'Ministar Komadina je jedna izrazito pozitivna osoba i izrazito finičovjek koji je ušao u Vladu s najboljim namjerama i žao mi je što jeizašao. Nadam se da će se oporaviti i da sa zdravstvene strane nijeništa tako ozbiljno', rekla je Pusić, dodajući da je sada na premijeru da predloži novog ministra zataj izrazito važan i zahtjevan resor.

'Po izmjenama zakona iz prosinca 2011, ne postoji mogućnost da se Zlatko Komadina s ministarskog mjesta vratio na poziciju župana', tvrdi politolog Boško Picula

Podsjeća da je Vlada po hitnoj proceduri tada dala na izglasavanje dva tzv. Komadinina zakona, odnosno zakonske izmjene izbora načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba te izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Predloženo je, ubrzo i usvojeno, da će, kad prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana, što je bio Zlatko Komadina, nastupi zbog izbora na neku nespojivu dužnost, kao što je ministarska, a nakon najmanje dvije godine mandata u određenoj jedinici lokalne samouprave, dužnost lokalnog čelnika obnašati zamjenik kojeg odredi njegov nadređeni do kraja mandata.

'Do kraja mandata, dakle, dužnost će župana u Primorsko-goranskoj županiji obnašati osoba koju je odredio Zlatko Komadina. Zato se Komadina ne može vratiti na mjesto župana, nego samo u Sabor', ukazuje Picula.

Još jednom je kritizirao izmjene dva sporna zakona, nazvavši ih dubioznim jer se opet došlo u poziciju da se ispituje njihova svrsishodnost. Stoga Vladi predlaže da dobro promisli i nađe bolja rješenja za izbor lokalnih čelnika.

'Općenito je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a posebno o izboru članova predstavničkih tijela i izvršne vlasti, među najlošijima su organskim zakonima. Ako se nešto treba promijeniti, to su ta dva zakona. Na kraju, događaju se situacije da se donose ad hoc zakoni koji ionako lošu situaciju učine gorom', zaključuje Boško Picula.

Zlatko Komadina je prije dolaska u Banske dvore više od 10 godina obnašao dužnost župana primorsko-goranskog. Tu je poziciju, zbog nespojivosti dužnosti, morao napustiti, a zbog njega su se i mijenjali zakoni. Sad je, zbog istih zakonskih izmjena, onemogućen vratiti se u fotelju župana.