SLUČAJ LINIĆ U IZBORNOJ GODINI

Komadina: Umjesto pravne, imamo policijsku državu

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 16.05.2011 14:31
  • Objavljeno 16.05.2011 u 14:02
Zlatko Komadina

Zlatko Komadina

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Naravno da sve miriše na politizaciju kad nešto staro 20 godina pročačkate u izbornoj godini', komentirao je primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina pokretanje istrage protiv Slavka Linića i ostalih o naoružavanju Rijeke s početka devedesetih godina

Istaknuo je da to nije nikakav dobar znak za razvoj demokracije u Hrvatskoj te da Policijska uprava mora postupati ako ima nalog Državnog odvjetništva.

Slučaj Linić

Ako je tu nečega bilo, zašto je trebalo čekati Zakon o nezastarijevanju pa onda još postupiti prije nego što je stupio na snagu?

'Koliko je meni poznato, radi se o predistražnim radnjama kojima utvrđuju i povratno informiraju Državno odvjetništvo ima li po njihovom mišljenju osnove za podizanje kaznene prijave. Najčešće u tom lancu svatko pravda sebe i svoj posao, to je danas u Hrvatskoj postala praksa. Moj je dojam da umjesto pravne imamo policijsku državu, barem u zadnje vrijeme. Ali ja bih tu postavio još jedno pitanje svim tim službama – zašto, kako i na koji način podaci o njihovom radu cure iz njihovih službi? Ljudima se nanosi nepopravljiva šteta jer takve se prijave najčešće odbace. Međutim, kada vam glava prođe kroz naslovnicu raznih novina, onda vas susjedi, prijatelji i rodbina malo čudno gledaju. A vi znate da demantiji ničemu ne služe', rekao je Komadina te napomenuo da bi 'cijenjena gospoda' u službama trebala obavljati svoj posao kako nalaže njihov kodeks, a nadređeni koji se bave pravosuđem i represivnim aparatom malo pozabaviti curenjem informacija.

'Dno dna svake države je kada se u policiji postupa temeljem političkih naloga. Naravno da vodstvo MUP-a dolazi iz redova politike i predstavlja određenu političku opciju, međutim ministar je tu da osigura uvjete rada MUP-a, a ne da osigura procesuiranje pojedinaca. Ja želim vjerovati da ćemo u skoro vrijeme valjda živjeti u državi u kojoj za takve stvari, ako se dokaže da se osobe politički procesuiraju, automatski padaju ostavke', kazao je.

Komadina želi vjerovati da to nije tako, ali previše indicija, kaže, navodi cijelu javnost da se očito radi drukčije.

'Dobar dio toga pripisujem općoj bojazni koja je zavladala u strukturama državnih tijela i organa. Ljudi se boje za svoj posao i misle da će biti sankcionirani ako ne postupaju. Ako je tu nečega i bilo, zašto je trebalo čekati Zakon o nezastarijevanju pa onda još postupiti prije nego što je stupio na snagu? Zašto se nije postupilo prije deset godina, kada nije bilo pod zastarom?', pita se Komadina, rekavši da to navodi na dodatnu sumnju i nije zdravo za građane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi