razgovor s ašrafom ganijem

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s afganistanskim predsjednikom

26.08.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trećeg dana službenog posjeta Afganistanu sastala se s predsjednikom Ašrafom Ganijem, a jedna od tema bila je kako privesti sukobe u toj azijskoj državi i kraju

'Proces pomirbe mora ići, to mora biti tako. Inače rat nikada neće završiti. Ne vjerujem da je moguće vojno poraziti ikoju stranu jer uvijek će postojati ta pobunjenička komponenta bez obzira bili to talibani ili netko drugi. Predsjednik Gani je baš naglasio hrvatski proces pomirbe kao primjer u svijetu, zatražio je pomoć, a ja sam rekla da stojimo na raspolaganju, uključujući i ljude koji su sudjelovali u procesu reintegracije istočne Slavonije u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Nije situacija sasvim ista, ali neka načela pomirbe su tu, a to znači postizanje kompromisa i političkog dogovora', izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom dodajući da uvijek postoji 'crvena linija' ispod koje se ne može ići, a u ovom su slučaju to, primjerice, jednakost i prava žena.

Ganijeva generalna ideja je, rekla je, da talibanski pokret iz vojnog pokreta pređe u politički, ocjenjujući da je to 'dobar put naprijed'.

Od posljednjih sukoba u toj zemlji, talibanski su pobunjenici prije nekoliko dana oteli desetke putnika iz tri autobusa u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Kunduz, i to samo dan nakon što je vlada objavila prekid vatre.

Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu Izvor: Promo fotografije / Autor: ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitović u petak je poručila kako očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova.

Posjet Grabar-Kitarović Afganistanu treći je u njenom predsjedničkom mandatu, a u sklopu njega posjetila je hrvatske vojnike u Mazar-e-Sharifu, koji sudjeluju u međunarodnoj misiji 'Odlučna potpora'.

Osmi po redu hrvatski kontigent privodi kraju svoje šestomječeno sudjelovanje u misiji, a za dva tjedna će ga zamijeniti deveti kontigent hrvatskih vojnika.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Tijekom 16 godina u Afganistanu, hrvatski vojnici i vojnikinje pokazali su iznimnu stručnost, spremnost, obučenost, interoperabilnost. Pokazali su kako mogu surađivati s ostalim članicama NATO-a, kako su spremni za bilo kakvu ugrozu', izjavila je predsjednica tom prigodom i dodijelila im medalje NATO-a za doprinos misiji, kao čin zahvale samog Saveza.

Hrvatska je članica NATO-a od 2009., ali u misijama održavanja i uspostave mira sudjeluje još od 2003.