O AGROKORU U SOČIJU

Kolinda Grabar-Kitarović: Putin je bio krivo informiran, ali nije bio bijesan!

14.06.2023 u 19:10

Bionic
Reading

Članak Financial Timesa o Fortenovi komentirala je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, s obzirom da se u tekstu spominje i njezin razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom iz 2017. o mogućoj propasti Agrokora. Za Jutarnji list potvrdila je da su doista o tome pričali te da je ruskom kolegi objašnjavala da Hrvatska ne želi nacionalizirati kompaniju

Financial Times tvrdi da je Putin na tom sastanku bio bijesan i da je htio izvući novac iz Agrokora. Na zajedničkoj presici spomenio je tu tvrtku i rekao da na 'hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke', kao i da 'Sberbank zajedno s VTB.om sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora'.

'Ne, Putin na sastanku nije bio bijesan. Ponašao se odmjereno. Agrokor je bio glavna tema naših razgovora, a Gref, izvršni direktor Sberbanka je došao s njim u Soči i detaljno ga brifirao informacijama koje su očito bile netočne. Putinu sam objasnila da Hrvatska nije i ne želi nacionalizirati Agrokor te detaljno objasnila stanje. Po povratku u Hrvatsku, zajedno sa savjetnikom za gospodarstvo napravili smo detaljnu promemoriju i poslali je ruskoj strani kako ne bi bilo nedoumica', tvrdi bivša predsjednica, dodajući da da su u Soči došli bez da su znali kolika je razina nepoznavanja situacije u Agrokoru.

'Kada smo došli u Soči i krenuli razgovarati o Agrokoru, shvatili smo da je Putin dobio informaciju da je Agrokor nacionaliziran. Prijetila je mogućnost tužbe i dugog spora, kojim bi se izgubilo dragocjeno vrijeme za restrukturiranje kompanije. Zato je bilo bitno da mu pojasnimo stvarno stanje', rekla je za Jutarnji list Kolinda Grabar Kitarović.