ZDRAVSTVENI KARTON 2013.

Koliko žive Zagrepčani i od čega najviše umiru?

11.04.2014 u 16:32

Zdravstveni pokazatelji

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Bionic
Reading

Očekivano trajanje života u Zagrebu je u 2012. godini bilo 78,8 godina, što je duže od prosjeka iz 2011. za cijelu Hrvatsku (77,26), također duže nego u Mađarskoj (75,15) ili Češkoj (78,06), ali kraće nego u Sloveniji (79,96) i Austriji (81,3)

U EU ono je 80,14 godina, a u cijeloj Europskoj regiji 76,72. Od 2003. do 2012. u Zagrebu se produžilo za čak tri godine. Za muškarce je ono nešto kraće - 75,6 godina, a za žene 81,6, pokazuju podaci Zdravstveno statističkog ljetopisa Grada Zagreba za 2013. godinu koji je danas predstavljen u Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' (pogledajte grafikone u galeriji).

Suautorica ljetopisa mr. sc. Marina Polić Vižintin za tportal je rekla da su Zagrepčani, kada je riječ o zdravlju po većini pokazatelja, uz jadransku regiju pri vrhu u Hrvatskoj.

'To zapravo ne treba čuditi jer je dostupnost zdravstvene zaštite ovdje dobra. Tu su smještene dvije trećine svih zdravstvenih kapaciteta', rekla je.

'Zagreb je veliki grad pa ima i veće mogućnosti za bavljenje tjelovježbom, ljudi su više na izvoru informacija pa je i stil života bolji. U Zagrebu pada mortalitet od cirkulacijskih bolesti. To je pozitivno. Međutim, kada se usporedimo s nekim drugim europskim zemljama još uvijek možemo puno toga učiniti pa treba promovirati zdrav stil života – tjelovježbu, zdravu prehranu, nepušenje i smanjivanje količina alkohola', dodala je.

Od čega umiru Zagrepčani?

U Zagrebu su vodeći uroci smrti bolesti cirkulacijskog sustava. One su uzrok smrti skoro polovice stanovnika grada Zagreba. Na drugome mjestu nalazi se skupina novotvorina, odnosno tumora s učešćem od 29,98 posto. Najčešći su tumori traheje, bronha i pluća, a zatim debelog crijeva i dojke. Na trećem mjestu su ozljede i trovanja s udjelom od 5,04 posto.

Kod muškaraca na prvom su mjestu ishemijske bolesti srca, slijede cerebrovaskularne bolesti, pa zloćudni tumori traheje, bronha, pluća i debelog crijeva te insuficijencija srca.

Kod žena su na prvome mjestu kao uzroci smrti, isto kao i kod muškaraca, ishemijske bolesti srca. Slijede cerebrovaskularne bolesti insuficijencija srca, zloćudna novotvorina dojke i hipertenzivne bolesti.

Kod gotovo svih bolesti bilježi se poboljšanje, osim kod raka dojke koji je u blagom porastu u odnosu na 2011. godinu, a smrtnost od njega niža je samo u odnosu na Mađarsku.

Najduže hospitalizacije zbog alkoholizma

Kada se govori hospitalizaciji, prednjače tumori, bolesti cirkulacijskog sustava i duševni poremećaji. Ova posljednja skupina bolesnika najduže vremena provodi u bolnicama.

'To nas ne čudi jer su u toj skupini bolesti poput shizofrenije, depresije, PTSP-a i alkoholizma, a to su sve dijagnoze za koje je potrebno dugo liječenje', objasnila je suautorica ljetopisa.

'Zagrebački muškarci, iznenadit ćete se, najčešće su hospitalizirani zbog duševnih poremećaja ponašanja uzrokovanih alkoholom. Kod žena na prvom je mjestu senilna katarakta koja je posljedica starenja stanovništva', rekla je Polić Vižintin.

Prema najnovijim podacima procijepljenost Zagrepčana je vrlo visoka, oko 97 posto, što je odličan rezultat i pokazuje da nema razloga za strah unatoč sve češćem propitivanju dobrobiti cijepljenja u javnosti, istaknula je naša specijalistica javnog zdravstva.